Hoppa till huvudinnehåll

Thailand firar Kung Bhumibols 70 år på tronen

De flesta thailändare har aldrig upplevt någon annan kung än den vördade och älskade Bhumipol Adulyadej eller Rama IV
De flesta thailändare har aldrig upplevt någon annan kung än den vördade och älskade Bhumipol Adulyadej eller Rama IV De flesta thailändare har aldrig upplevt någon annan kung än den vördade och älskade Bhumipol Adulyadej eller Rama IV Bild: EPA/BARBARA WALTON Thailand,bhumipol adulyadej

Thailand firar Kung Bhumibol Adyulyadeys 70 år på tronen utan att den sjuklige monarken själv kan delta i festligheterna.

Den 88-årige Kung Bhumibol vars officiella regentnamn är Rama den fjärde, är den långvarigaste monarken i världen.

Bhumibol besteg Thailands tron den 9 juni 1946 som 18-åring. Han efterträdde sin äldre bror, Ananda Mahidol som hade mördats samma dag.

Firandet av den vördade och älskade kungen dämpas ändå av hans långvariga dåliga hälsa. Kungen som har vårdats på sjukhus i flera år opererades senast i förrgår.

Kungen kan inte själv delta i de fester som ordnas i och omkring det kungliga palatset i Bangkok.

- Han reste upp och ner i landet, träffade människor och lyssnade och fixade våra problem och det är därför som vi älskar honom, säger Yaovapha Thaitae som har ett litet matstånd vid sjukhuset där kungen vårdas i Bangkok.

Många helgdagar i Thailand förknippas med den kungliga familjen. Kungens födelsedag den 5 december är till exempel farsdag medan drottning Sirikits födelsedag är morsdag.

Dämpat firande

Bhumipol representeras främst av den 63-årige kronprinsen Maha Vajiralongkorn och drottning Sirikit, som också lider av dålig hälsa.

Militärledaren och premiärministern Prayuth Chan-ocha kommer att vara värd för en del bönestunder och ceremonier i det kungliga palatset.

Festligheterna inleddes i morse med en religiös ceremoni som utfördes av 770 buddhistmunkar, eftersom siffran anses vara lyckobringande.

De flesta thailändare har aldrig upplevt någon annan kung. Bhumibol är nationens fader och en symbol för politisk stabilitet under de 19 militärkupper och flera folkresningar som landet har upplevt under hans styre.

Thailändare klär sig i kungens färg - gult - för att fira kung Bhumipols 70 år vid makten
Thailändare klär sig i kungens färg - gult - för att fira kung Bhumibols 70 år vid makten Thailändare klär sig i kungens färg - gult - för att fira kung Bhumipols 70 år vid makten Bild: EPA/NARONG SANGNAK Thailand,bhumipol adulyadej

Politisk oro

Jubileet understryker också det svåra politiska läget och den ökande kritiken mot kungahuset och krafterna som stöttar upp den.

Oppositionen eller de så kallade rödskjortorna har krossats av armén, som har bannlyst all kritik och alla demonstrationer.

Motståndare har förpassats i fängelse eller husarrest medan den styrande juntan försöker driva igenom grundlagsändringar som skulle befästa militärens fortsatta ställning som den verkliga makten i landet.

Majestätsbrott allt vanligare

Armén utnyttjar allt oftare de ytterst stränga lagarna om majestätsbrott för att slå ner politiska motståndare, vilket väcker kritik i omvärlden.

Arméns hårda tag har skärpts ytterligare inför en folkomröstning om grundlagsändringarna i augusti.

All verklig debatt och kritik mot "reformerna" har bannlysts och det råder utbredd självcensur i de största medierna som ofta ägs av de olika vapenslagen i militären.

Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn som är känd för sina skandaler och älskarinnor har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus
Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn som är känd för sina skandaler och älskarinnor har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn som är känd för sina skandaler och älskarinnor har uppträtt allt mer i offentligheten ju längre fadern har vårdats på sjukhus Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT Thailand,Maha Vajiralongkorn

Osäker tronföljd

Bhumibols förmodade efterträdare, kronprins Maha Vajiralongkorn är dessutom impopulär bland folket, även om få vågar säga det högt.

Kronprinsen är känd som en playboy som har tillbringat en stor del av sitt liv utomlands, främst i Europa.

Vajiralongkorn har inte gjort någon hemlighet av sina många älskarinnor och han skilde sig år 1993 från sin hustru prinsessan Soamsawali som han har ett barn med.

Skandalprinsen hade redan i slutet av 1970-talet levt tillsammans med skådespelerskan Yuvadhida Polpraserth som han har fem barn med.

Han gifte sig med Srirasmi Suwadee år 2001 men äktenskapet offentliggjordes inte förrän fyra år senare år 2005.

För två år sedan skilde han sig från Srirasmi som också fråntogs prinsesstiteln efter att flera av hennes släktingar hade åkt fast för korruption.