Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals utan el efter stormen Salomons framfart - 8 cm snö i Lappland

Stormen Salomon har ställt till med skador i Mellersta Österbotten och i Lappland. På många håll har träd fallit över vägar. Stormen har också orsakat elavbrott. Rederiet Linda Line har inhiberat flera turer från Helsingfors till Tallinn.

Under förmiddagen drabbades många hushåll i Österbotten av ett längre elavbrott. Åtminstone 9 000 hushåll i Vörå, Kauhava och Lappo berördes av ett fel på eldistributionen i det regionala elnätet.

Också tågtrafiken stördes av felet. Tågtrafiken mellan Seinäjoki och Bennäs avbröts, och passagerarna transporterades i stället med buss. Förseningar i tågtrafiken förekommer på sträckan.

Också på andra håll i landet blev hushåll strömlösa på grund av de hårda vindarna.

"Ser vilt ut"

I Lappland började stormskadorna sysselsätta räddningsmanskap redan på onsdagskvällen.

- Det ser ganska vilt ut. Det finns trädröjningsjobb så det räcker, sade jourhavande brandmästare Juho Törmänen vid Lapplands räddningsverk på onsdag kväll.

På morgonen fick vädret i norr en tilläggskrydda tack vare ymnigt snöfall.

Hoppa över Twitterpostning

- Den finska sommaren är kort men snöfattig, skämtar Yles meteorolog Matti Huutonen på Twitter.

Vid räddningsverket i Mellersta Österbottens räddningsverk uppgav man på kvällen att man har ökat beredskapen och lagt upp strategin för röjningsarbetet.

Personalen vid Mellersta Österbottens räddningsverk kostade på sig en ordlek om att turnera som en rockstjärna.

Hoppa över Twitterpostning

Vid åttatiden på torsdag morgon rapporterade Mellersta Österbottens räddningsverk på Twitter om 140 stormrelaterade uppdrag. Det har handlat om träd som fallit över vägar eller elledningar, om skadade tak och båtar som slitit sig. Arbetet har sysselsatt 100 brandmän från 12 brandstationer i regionen.

På Tankar utanför Karleby har det i byarna som mest blåst mellan 26-27 m/s.

Tallinnturer inhiberade

Stormen har också påverkat flyg- och färjetrafiken. Finnair ställde in ett morgonflyg från Helsingfors till Karleby.

Rederiet Linda Line har inhiberat fyra turer från Helsingfors till Tallinn under torsdagen; avgångarna klockan 8, 10, 16 och 18 är inställda. Rederiet informerar passagerarna per sms.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes