Hoppa till huvudinnehåll

Åk inte på kryssning om du har ont i magen

M/s Silja Symphony
M/s Silja Symphony Bild: Marko Stampehl / Tallink Group M/S Silja Symphony,Tallink Silja Oy,Silja Line

Tallink Silja uppmanar alla resenärer som har känningar av magsjuka att skjuta upp sin resa - det här för att snabbt få bukt med den norovirusepidemi som har härjat på fartygen Silja Symphony och Silja Serenade.

I dagens pressmeddelande säger Tallink Silja att norovirus förekommer på fastlandet och att det är troligt att viruset kommer ombord med resenärerna.

Man borde enligt rekommendationen vänta med att resa till dess att man varit symptomfri i två hela dagar.

En god handhygien är också ett måste för alla ombordvarande, påpekar Tallink Silja. Det gäller att tvätta händerna med tvål och varmt vatten efter varje toalettbesök och före måltiderna. Händerna får gärna tvättas oftare än så, säger rederiet.

Städning pågår

I dag har Silja Serenade genomgått en omfattande desinficering - samma städoperation genomfördes på Silja Symphony tidigare i veckan.

Under de närmaste dagarna är städningen effektiverad såväl på terminalerna i Helsingfors, Mariehamn och Stockholm som ombord på fartygen.

Allt sedan den 26 maj har både resenärer och besättningsmän insjuknat i kräksjuka, som högst sannolikt beror på norovirus.

Institutet för hälsa och välfärd arbetar i nära samarbete med Tallink Silja för att få stopp på epidemin. Norovirus har inte påträffats i vattnet eller maten ombord på fartygen.

Norovirus grasserar också på land

Närmare 90 personer insjuknade förra veckan efter att ha ätit på restaurangen Viikin kartano i Helsingfors. Nu visar det sig att det är norovirus som ligger bakom epidemin.

Genast efter att folk hade börjat insjukna, började staden ta prover i restaurangen. Precis som man misstänkte var det norovirus som orsakade epidemin. Det bekräftar stadens miljöcentral.

Inga nya fall har uppdagats sedan epidemin den andra och tredje juni.

Man håller fortfarande på att undersöka de personer som insjuknade efter restaurangbesöket, men symptomen tyder på norovirus, menar staden.