Hoppa till huvudinnehåll

Mångsidig matskola inspirerar sommarlediga barn

4H:s matskola i Pargas
Anton Lindfors och Amelie Storgård gör potatismos. 4H:s matskola i Pargas Bild: Yle/Annika Holmbom matskola

Den här veckan pågår 4H:s matskolor i Pargas och Kimito. Under dagslägret samlas barn i åldern 8-12 år för att lära sig allt mellan himmel och jord som har med matlagning att göra.

Då Yle Åboland besöker undervisningsköket i Pargas, står Axel Weppling lugnt vid ugnen som om han aldrig gjort något annat.

- Jag steker kyckling!

Det är första gången har gör det, men det märks inte. Han har också hjälp av resten av matlaget; Anton Lindfors, Amelie Storgård och Saga Hanses, som tillsammans tillreder potatismos, sallad och limesaft till lunch.

4H:s matskola i Pargas
Saga Hanses och Axel Weppling steker kyckling. 4H:s matskola i Pargas Bild: Yle/Annika Holmbom 4h:s matskola i pargas

Då det är dags att sätta sig ner till bords får jag smaka på alla fyra matlags mat. Trots att alla matlag gjort samma mat, smakar alla lite olika, men samtidigt mycket gott.

Ledaren Sussi Nyman är oerhört stolt över deltagarna.

- Det är en så fin grupp, de är lugna och duktiga!

4H:s matskola i Pargas
Oliver Helenius, Alisa Lindfors, Fanny Bredenberg och Tia Paju utgör ett matlag 4H:s matskola i Pargas Bild: Yle/Annika Holmbom 4h:s matskola i pargas

Förutom att barnen lär sig laga mat, lär de sig också om matens ursprung. Dagen innan har de besökt familjen Johanssons mjölkgård på Heisala, och under eftermiddagen ska de gå upp till Hembygdsmuseet för att plantera potatis, rödbetor, lök, morötter och spenat med mera. Planteringarna sköter de sedan gemensamt om under sommaren, och till hösten blir det skördefest.

Förutom praktiska kunskaper om matlagning, lär sig barnen om gott bordsskick, återvinning och kökshygien. Dessutom har de fått lära sig användbara kökstips.

- När man sätter salt i diskhon, så tar man en skrubborste och skrubbar. Sen då man tvättar av det är det skinande rent, berättar Saga Hanses. Och vet man inte om ett ägg eller kokt eller inte, kan man snurra det. Snurrar ägget hårt, är det ett kokt ägg.

Matskolan avrundas på fredag, då deltagarna får sätta sina kunskaper på prov. Då ska de nämligen bjuda sina föräldrar på en trerätters festmiddag.

- Nog är det lite pirrigt och annorlunda, men det ska nog gå bra, säger både Tia Paju och Oliver Helenius.

4H:s matskola i Pargas
4H:s matskola i Pargas Bild: Yle/Annika Holmbom 4h:s matskola i pargas