Hoppa till huvudinnehåll

Släckningsarbetet vid fartyget Anna har fortsatt hela natten

blåljus på brandbil
Räddningsverket har släckt fartyget Anna hela natten. blåljus på brandbil Bild: Yle/Erica Vasama brandbilar,Blåljus,utryckningsfordon,brandbil

Släckningsarbetet av fartyget Anna vid varvet i Korpo pågår fortfarande. Räddningsverket försöker bogsera båten närmare land för att kunna avsluta släckningsarbetet.

Fartyget började brinna vid åttatiden på torsdagskvällen. Enligt räddningsverket finns det risk för att fartyget sjunker och brandmännen tvingades gå iland för att fortsätta bekämpa branden därifrån. Under natten pumpade räddningsverket vatten från fartyget för att hindra att det sjunker. På fredag eftermiddag meddelade räddningsverket att man under kvällen eller senast på lördag försöker bogsera båten på grundare vatten närmare land. Förhoppningen är att lättare kunna bekämpa branden utan risk för att fartyget sjunker.

Fartyget har reparerats

Korpovarvet Baltic Ship Recyclings verkställande direktör Jouko Tuomarmäki vakade hela natten sedan han fick veta att det brinner på varvet. Han fick ett samtal under torsdagskvällen om branden och tog sig från Hangö där han bor till Korpo. Fartyget har renoverats och besiktigats för de kommande fem åren, men har inte varit i trafik i år.

Tuomarmäki har ingen aning om vad som kan ha förorsakat branden.

- Mig veterligen är brandorsaken ännu oklar, men jag hoppas att fartyget inte har totalförstörts. Det är till salu och en intressent ringde för två dagar sedan och ville komma och titta, men jag tror inte att han längre vill det efter branden.

Enligt Tuomarmäki har Sameco Oy som driver Korpovarvet ägt fartyget och haft det till försäljning. Fartygets tidigare ägare var charterföretaget Marine Lines som arrangerar kryssningar i Hangö skärgård.

Brandorsaken ska utredas

Brandorsaken är tillsvidare oklar. Gränsbevakningen var på platsen under natten och gjorde preliminära undersökningar och fotograferade fartyget. Polisen kom till platsen under morgonen och inledde en utredning.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland