Hoppa till huvudinnehåll

Svenska staten diskriminerade romer med polisregister

Svenska poliser
Polisens register på romer var etnisk diskriminering, anser Stockholms tingsrätt. Polisens förklaring om ett register på brottsnätverk godkändes inte av rätten då majoriteten av de registrerade inte hade dömts eller misstänktes för brott. Svenska poliser Bild: Wikimedia commons. svensk polis

Det var frågan om etnisk diskriminering då polisen i Skåne upprättade ett register över romer, bedömer Stockholms tingsrätt. Staten har inte kunnat påvisa någon annan orsak än etnicitet för att personerna registrerades, menar domaren Lena Egelin.

Svenska staten gjorde sig skyldig till etnisk diskriminering mot romer då polisen i Skåne upprättade ett register över tusentals romer.

Tingsrätten i Stockholm dömde svenska staten att betala skadestånd på 30 000 kronor, cirka 3000 euro, till elva målsägande.

Polisen sa då registret upptäcktes att det handlade om kartläggning och bekämpning av organiserad brottslighet.

Registret som Skånepolisen hade döpt till ”Kringresande” och innehöll 5000 personer uppgifter var enligt polisen ett register som kartlade brottsnätverk.

Etniskt register

Enligt Stockholms tingsrätt kunde staten ändå inte påvisa någon annan orsak för registreringen än etnicitet.

– Registrering av romer är särskilt kränkande mot bakgrund av den historia av registrering och förföljelse av romer som finns i Sverige och världen. I kombination med de känslor av rädsla och obehag som de som ansökt om skadestånd berättat om anser tingsrätten att det begärda skadeståndet ska dömas ut, skriver domaren Lena Egelin.

De flesta i registret, bland dem flera hundra barn av vilka tiotals var under 3 år gamla, var varken dömda eller misstänkta för brott.

Många andra hade domar som varierade från felkörning och snatteri till narkotikabrott. I många fall var också de lindriga domarna mycket gamla, i flera fall tiotals år gamla.

Ingen förklaring

En av de målsägande, Fred Taikon, säger att han aldrig har fått någon förklaring av myndigheterna på varför han ingick i registret.

Varken han eller någon i släkten är dömda för brott.

– Jag vill säga till alla romer att vi vunnit en av de största segrar någonsin genom att vi drog staten och polisen inför rätta. Det var en stor kränkning av oss, säger Taikon till Sveriges radio.

– Lagen är den enda som kan gör människor jämlika och det är det Stockholms tingsrätt visat i dag. Vi är stolta att ha fått företräda Fred och de andra i domstolen. Det är en seger för hela samhället att våra klienter, trots det de varit utsatta för vågar vända sig till rättsväsendet, säger Roberth Hårdh, chef för gruppen Civil Rights Defenders till Sveriges Radio.