Hoppa till huvudinnehåll

Teknik och mottagning av sändning

Yles och Digitas parabolnatenner.
Yles och Digitas parabolnatenner. Bild: YLE/Rolf Granqvist satelllit

På vilken frekvens hittar jag Yles radiokanaler?

Här hittar du en lista på Yle X3M:s och Yle Vegas sändningsfrekvenser.

Många kabelbolag sänder också Yle Vega, Yle X3M och Yles övriga radiokanaler i sitt kabelnät. Radiofrekvenserna för kabelnätet hittar du via kundbetjäningen hos din egen kabeloperatör.

Du hittar frekvenserna för de radiokanaler som hörs på din egen ort på Digitas karttjänst (på finska).

Radiokanalernas frekvenser syns också på Yles text-tv sida 582 (på finska).

På Digitas webbplats finns också hörbarhetskartor över Yles ULA-sändningar (på finska).

Hur får jag hjälp om jag har problem med mottagningen?

Hörbarheten och sebarheten för tv- och radiokanalerna varierar enligt mottagningsplats och signalens distributionsmetod (antennmottagning, kabel- eller satellitmottagning).

Digita hjälper med problem som är anknytna till normala sk. SD-sändningar i marknätet och sändningar för antenn-tv och radio. Det är Digita som har hand om de markbundna sändningarna.

Vid problem med de högupplösta sändningarna hjälper den egna operatörens rådgivning (se också ofta frågat om Yles HD-sändningar).

Vid problem med kabel- och satellitkanaler hjälper den egna operatörens rådgivning.

När är tv-kanalernas servicepauser?

Yles tv-kanaler genomgår en servicepaus var fjärde onsdag kl. 11:05–12:35. Under servicepausen sänder kanalerna radio och visar ett nyhetsfönster. Under servicepausen underhåller och reparerar Digita Oy distributionsnätet.

Under servicepausen hörs Radio Suomi på tv-kanalerna Yle TV1 och Yle TV2 och på kanalen TVFinland. På tv-kanalen Yle Teema&Fem hörs Yle Vega.

Hur vet jag om jag bor i ett antenn- eller kabelhushåll?

Om du bor i ett egnahemshus och har en antenn på taket så använder du dig antagligen av antennät.

Om du bor i ett husbolag (höghus eller radhus), kan du ta en titt på programutbudet i din tv. Om du i ditt urval kan se flera utländska specialkanaler så hör du antagligen till dem som tar emot sändningarna med kabel. För att försäkra dig om saken kan du också fråga ditt husbolags disponent eller servicebolag.

Hur vet jag om det är frågan om en UHF- eller VHF-antenn?

Om du bor i ett egnahemshus, försök ta reda på vilken sorts antenn du har på taket. Antennerna är lite olika till utseendet. Om du bor i ett husbolag, fråga din disponent eller ditt servicebolag.

 • En VHF-antenn är gles och har cirka 5–15 stycken 40 cm långa liggande taggar.
 • En UHF-antenn är tet och har cirka 10–100 20 cm långa taggar.

Tv-sändningar i marknätet finns tillgängliga i såväl VHF- som UHF-frekvenser. Sändningar som mottas med UHF-antenn kommer från Digitas mast och VHF-sändningar från DNA:s master.

Utöver de här finns det kombinationsantenner (VHF + UHF) som har olika längder på sina taggar och till formen ser ut som en trekant (nerifrån sett). De här antennerna är inte att rekommendera.

Antennentreprenörer kan du hitta via Satellit- och antennförbundet SANT ry:s nätsidor. Via Antennguiden för småhus (på finska), som finns på SANT ry:s webbsidor, hittar du information om bland annat antenner.

Yles kanaler i 4:3-mottagare

Yle förenhetligar den tekniska sändningen av sina tv-sändningar på SD- och HD-kanalerna från och med början av september. Det är frågan om en förändring i det tekniska gränssnittet mellan Yle och Digita. Gränssnittet förändras till bildformat 16:9 i enlighet med HD-signalen.

På grund av förändringen förändras tv-bilden i SD-kanalerna i en del av tv-apparaterna. Förändringen påverkar de tv-mottagare som bara visar bildformat 4:3. I dessa apparater innebär detta att själva bilden blir mindre, eftersom 4:3-bildmaterialet omformas till 16:9. I sändning läggs två extra svarta balkar runt bilden.

Också efter förändringen går det bra att se program med bildformat 4:3 i en 16:9-apparat.

Kan en 700&800 MHz:s 4G-stödställning orsaka störningar i antenn-tv-bilden?

Byggandet av de nya 700&800 MHz:s 4G-stödställningarna är igång. För en en liten del av antenn-tv-tittare kan det här orsaka störningar som repareras utan kostnad.

Problem med tv-bilden kan uppstå framförallt i antennhushåll som finns vid gränsen av tv-stationens sebarhetsområde och som i samband med antennen använder en antennförstärkare för att förbättra tv-signalen.

Tillsammans med teleoperatörer har Digita, som ansvarar för antennätet, öppnat webbtjänsten Taajuustalkoot.fi. Tjänsten fungerar som en rådgivning och hjälper till med problem som gäller tv-bilden. Alla de problem med tv-bilden som orsakas av byggandet av 4G-nätet kommer att rättas till utan kostnad, förutsatt att utredningen av störningarna sker genom Taajuustalkos rådgivningstjänst.

För mer information: www.taajuustalkoot.fi

Om kabelmottagning

Om du använder dig av kabel-mottagning i din tv får du rådgivning och hjälp av din egen operatörs kundtjänst. Husbolagets disponent kan ta reda på vilken operatör som sköter mottagningen.

Kontakta den egna kabeloperatörens kundtjänst eller husbolagets disponent om det finns problem eller störningar (kornig bild, ljudstörningar eller svårigheter att se kanaler över huvudtaget) i det kabelnät som fastigheten är ansluten till.

Disponenten kommer att vidta åtgärder om det finns misstanke om att felet är kopplat till husets nät. Kabeloperatörens kundtjänst kan meddela om störningar och undantag i det egna nätet.

Läs mer på kommunikationsverkets sidor.

Om IPTV-mottagning

Det är möjligt att se Yles tv-kanaler genom de olika tv-operatörernas IPTV-tjänster, till exempel Sonera Viihde och Elisa Viihde.

Yles regionala nyhetssändningar går inte att se via IPTV-mottagning, det är alltså bara de finskspråkiga Uudenmaan uutiset (Nyheter från Nyland) som syns i hela landet via IPTV. De regionala nyheterna kan man se via Yle Arenan.

Läs mer på kommunikationsverkets sidor.

Om mobilmottagning

Yles tv-sändningar går att följa direkt på Yle Arenan via dator, pekdator och smarttelefon.

Arenans innehåll går att se på datorer som är utrustade med en webbläsare som stöder flash, till exempel Chrome och Firefox.

Var hittar jag Yle Arenans Mobilappar?

Länkar till Arenans Mobilappar Windows Phone, Ipad, Iphone och Android.

Windows Phone-app
Ipad-app
Iphone-app
Android-app

OBS! På Android-enheter kan det hända att appens dynamiska HLS-teknik inte fungerar tillsammans med enheten. Om det uppstår problem i samband med uppspelningen av videofiler, byt appens inställningar till att visa en annan bildkvalitet än HLS. Inställningarna finns under meny-knappen på appens första sida.

Satellitpaket för områden med radioskugga

Tv-aktörerna har tillsammans beslutat att personer som är permanent eller tillfälligt bosatta på områden med radioskugga kan få tillgång till Canal Digitals apparat- och kanelpaket som möjliggör tv-tittande via satellit. Paketet kostar 60 euro utan installation.

Hur kontaktar jag Yles tekniska rådgivning?

Yles tekniska rådgivning hjälper dig med frågor som berör Yles tekniska tjänster. Yles tekniska rådgivning är öppen vardagar klockan 10–14. Du kan också lämna ett meddelande på telefonsvararen.

E-post: palaute.tekniikka@yle.fi
Telefon: 09 1480 5500.

 • Problem med mottagningen?

  Mottagning av Yles innehåll och tjänster

  Har du problem med mottagningen av Yles innehåll och tjänster. Här får du hjälp!

 • Du kan ta del av Yles utbud även utomlands

  Frågor och svar om användningen av Arenan inom EU

  Du kan ta del av vårt utbud på Yle Arenan och svenska.yle.fi även då du befinner dig utomlands. Upphovsrättsavtal begränsar distributionen av vissa innehåll utanför Finland.

 • Yles årtionden

  De viktigaste händelserna från Yles årtionden.

  Mycket har hänt i Yles historia. Här kan du läsa mer om några av de viktigaste händelserna från Yles årtionden.

Bolaget