Hoppa till huvudinnehåll

Varningsmeddelanden på Yles kanaler

Programvärd i radiostudio
Programvärd i radiostudio Bild: YLE/ Hanna Berndtson-Hera programvärd

Ett varningsmeddelande är ett meddelande som ges av myndigheterna och varnar om fara. Ett varningsmeddelande kan skickas ut då en händelse skapar livs- eller hälsofara eller stor fara för omgivningen.

Vid behov meddelas i varningen också om skyddsåtgärder mot den hotande faran, mot följderna av faran samt hur man kan undvika faran. När informationen når myndigheterna producerar den ansvariga myndigheten ett meddelande på finska och svenska. Vid behov produceras meddelandet också på samiska.

Myndigheten skickar varningsmeddelandet till Nödcentralen, varifrån det sprids vidare till Yle. Yle har inte rätt att ändra på meddelandets innehåll på något sätt, utan förmedlar det vidare i samma form som det mottagits.

Hur fungerar Yles varningsmeddelanden?
Att förmedla varningsmeddelanden till allmänheten är en av Yles lagstadgade uppgifter. Vi förmedlar varningsmeddelanden inom hela landet och på alla radiokanaler, både på Yles egna och på de kommersiella. Enligt praxis är det en av Yles journalister som läser upp meddelandet.

Ett av myndigheterna utsänt varningsmeddelande förmedlas också via tv. På tv syns varningsmeddelandet både på Yles kanaler och på de fritt sebara kanalerna på kanalknippe B. Yle kan också publicera varningsmeddelandet på webben och text-tv.

Sänds varningsmeddelandena regionalt?
Sedan våren 2015 har det blivit möjligt för myndigheterna att rikta ett i radion sänt varningsmeddelande till den geografiska region som det berör. De geografiska indelningarna baserar sig på Yles regionalradios hörbarhetsområden.

 • Problem med mottagningen?

  Mottagning av Yles innehåll och tjänster

  Har du problem med mottagningen av Yles innehåll och tjänster. Här får du hjälp!

 • Du kan ta del av Yles utbud även utomlands

  Frågor och svar om anvädningen av Arenan inom EU

  Du kan ta del av vårt utbud på Yle Arenan och svenska.yle.fi även då du befinner dig utomlands. Upphovsrättsavtal begränsar distributionen av vissa innehåll utanför Finland.

 • Yles årtionden

  De viktigaste händelserna från Yles årtionden.

  Mycket har hänt i Yles historia. Här kan du läsa mer om några av de viktigaste händelserna från Yles årtionden.

Läs också

Frågor och svar

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Bolaget