Hoppa till huvudinnehåll

Västmetron blir försenad - startar inte i augusti

Arkitektens illustration av Mattby metrostation.
Arkitektens illustration av västmetrons station i Mattby Arkitektens illustration av Mattby metrostation. Bild: Arkkitehtitoimisto HKP Oy mattby metrostation

Västmetron öppnas inte för trafik den 15 augusti, starten försenas med flera månader. Det här beslöt styrelsen för västmetron vid sitt möte på fredagen.

Testandet av de säkerhetssystemen har försenats och därför kan metron inte tas i bruk i augusti som planerat.

- Byggandet av västmetron är en lång process och till de sista uppgifterna hör att testköra alla system. Det här har visat sig vara en mer krävande uppgift än vad man först trott, säger västmetrobolagets vd Matti Kokkinen.

- Vi måste skjuta upp inledandet av passagerartrafiken tills vi har en säker och fungerande metro att ta i bruk. Det här är beklagligt men säkerheten är viktigast, säger vd Matti Kokkinen.

Problem för busstrafiken

Det finns i nuläget ingen exakt tidtabell för när metron kommer att tas i bruk. Efter att systemen testats måste metrons utrymmen och system ännu godkännas av myndigheterna.

Enligt Suvi Rihtniemi, vd för Helsingforsregionens trafik, HRT, kan det här ta flera månader.

Beslutet kommer att leda till problem för passagerartrafiken i höst, eftersom flera busslinjer från Esbo till Helsingfors kommer att sluta trafikera i augusti. De här besluten fattades utifrån västmetrons ursprungliga tidtabell.

Man kommer nu att planera om busslinjerna för Esbo och Drumsö med tanke på undantagstillståndet, säger HRT:s vd Suvi Rihtniemi.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen