Hoppa till huvudinnehåll

Yle Vegas regionala sändningar i bilradion

Bilradio
Bilradio Bild: Yle/Roger Källman bilradio

Du väljer själv vilken av Yle Vegas regionalsändningar du lyssnar på.

Många bilister har blivit irriterade när de lyssnar på Yle Vegas regionala sändningar och den egna regionalradiokanalen plötsligt byter över till grannregionens program. Det är fråga om radions så kallade RDS-egenskaper (radiodatasystem), men det är möjligt att hållas kvar på den egna favoritregionens frekvens bara du ställer in din mottagare rätt.

Bilradiorna (och andra mottagare) har redan länge haft RDS-funktioner. I bilen betyder det att radion byter frekvens till den sändare, med samma program, som har den kraftigaste signalen. Denna funktion kan vara förarglig när du lyssnar på Yle Vega under den regionala sändningstiden. Då kan till exempel Vega Västnyland plötsligt byta om till Vega Huvudstadsregionen eller tvärtom.

Genom att koppla på funktionen Loc eller Reg så byter inte regionalsändningarna. Bilradiorna har i regel en Loc- eller Reg-knapp. I en del mottagare gör du valet via inställningsmenyn. När det egna regionalprogrammet hörs, aktiverar du denna Loc/Reg -funktion och då slutar mottagaren söka kraftigare sändare.

Om du reser längre sträckor bör du koppla bort denna låsning, så att radion igen automatiskt hittar alla Yle Vegas frekvenser. Ett annat alternativ är att koppla bort alla RDS-funktioner i radion via RDS-knappen eller via inställningsmenyn.

 • Problem med mottagningen?

  Mottagning av Yles innehåll och tjänster

  Har du problem med mottagningen av Yles innehåll och tjänster. Här får du hjälp!

 • Du kan ta del av Yles utbud även utomlands

  Frågor och svar om anvädningen av Arenan inom EU

  Du kan ta del av vårt utbud på Yle Arenan och svenska.yle.fi även då du befinner dig utomlands. Upphovsrättsavtal begränsar distributionen av vissa innehåll utanför Finland.

 • Yles årtionden

  De viktigaste händelserna från Yles årtionden.

  Mycket har hänt i Yles historia. Här kan du läsa mer om några av de viktigaste händelserna från Yles årtionden.

Läs också

Frågor och svar

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

Bolaget