Hoppa till huvudinnehåll

Andersson: Regeringens politik visar att VF behövs

Li Andersson, Vänsterförbundet
Li Andersson, Vänsterförbundet Bild: Stina Sirén/Yle Li Andersson,Vänsterförbundet,andersson

Vänsterförbundet har officiellt valt riksdagsledamot Li Andersson till ny ordförande under partikongressen i Uleåborg. Hon efterträder Paavo Arhinmäki på ordförandeposten.

Andersson, som valdes för en treårsperiod, hade säkrat sin seger redan i samband med den rådgivande omröstningen i början av veckan.

I den rådgivande medlemsomröstningen fick Andersson 3 914 röster, medan motkandidaterna Aino-Kaisa Pekonen fick 1 659 och Jari Myllykoski 755 röster. Efter omröstningen drog Pekonen och Myllykoski tillbaka sina kandidaturer.

Vänsterförbundet förnyar så gott som hela sin ledning. Riksdagsledamoten Hanna Sarkkinen från Uleåborg valdes till första viceordförande och den fackligt aktiva Juho Kautto från Äänekoski till andra viceordförande. Tredje viceordförande är Veronika Honkasalo.

Joonas Leppänen valdes till partisekreterare.

"Vänsterförbundet behövs"

Andersson sade i sitt tacktal att det senaste året visat med all tydlighet att det är viktigare än någonsin att arbeta med politik.

- Regeringens politik har gjort det mycket klart varför Vänsterförbundet behövs i Finland, nu och i framtiden. Vi ska göra Finland till ett sådant samhälle där människors behov och mänskliga rättigheter ställs framom pengar, sade Andersson.

Hon tackade också Arhinmäki, vars kolumner fick henne att som 16-åring vilja gå med i Vänsterförbundet.

- Paavo var en stor idol för mig och han var en representant för en ny sorts vänster.

Li Andersson är 29 år gammal och hemma från Åbo. Hon blev invald i riksdagen år 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes