Hoppa till huvudinnehåll

Antalet långtidsarbetslösa ökar - men inte i Sjundeå

Broschyrer och anvisningar för arbetslösa.
I Sjundeå har man tillsatt en tjänst som arbetar specifikt med arbetslösa. Broschyrer och anvisningar för arbetslösa. Bild: Yle/Malin Valtonen närings och arbetsbyrån

Varje år får vi vänja oss med allt dystrare siffror när det gäller arbetslöshet och långtidsarbetslösa i regionen. På alla andra håll i Västnyland har antalet långtidsarbetslösa ökat sedan i fjol, men i Sjundeå har man lyckats vända på trenden.

I Sjundeå valde man i juni förra året att tillsätta en arbetslöshetskoordinator som kallar långtidsarbetslösa till intervju, handleder och fungerar som kontaktperson till instanser så som TE-byrån.

Jaana Terävesi har fungerat som Sjundeås arbetslöshetskoordinator i nästan ett år och satsningen har burit frukt. På ett år har antalet minskat från 95 långtidsarbetslösa till 78.

Siffrorna talar inte hela sanningen

Trots att utvecklingen är positiv ska man inte låta sig luras allt för mycket av statistiken, menar Terävesi.

- I andra kommuner har minskningen redan skett tidigare, för oss skedde den nu när vi tog tag i problemet och fick den här tjänsten, förklarar hon.

Terävesi säger också att flera långtidsarbetslösa har valt att flytta till annan ort.

- I och med de dåliga förbindelserna till Sjundeå har många valt att inte stanna här. Lojo har också haft en storsatsning med flera projekt för att minska på långtidsarbetslösheten vilket delvis har lett till att antalet hos oss har minskat, berättar Terävesi.

Hopp om att trenden fortsätter

Trots att det finns många orsaker till det minskade antalet långtidsarbetslösa menar ändå Terävesi att hennes arbete haft en positiv inverkan.

- Nu har kunderna också börjat kontakta mig, sakta men säkert börjar folk upptäcka att det finns en sådan här tjänst. Det skulle behövas mer publicitet kring det här, kanske en Facebooksida, säger hon.

Hon vågar också se positivt på framtiden.

- Jag hoppas att trenden med minskad långtidsarbetslöshet fortsätter. Till våra verkstädern är det på kommande olika grupper där de kan få handledning och så hoppas jag att den ekonomiska situationen skulle bli bättre, konstaterar hon.

På frågan om andra kommuner kan ha något att lära av Sjundeå svarar Terävesi att det är värt att satsa på en tjänst som arbetar specifikt med arbetslösa.

- Det gäller för fullmäktige att välja att lägga en resurs på det här, det är det värt, säger hon.

Ljusglimtar mellan molnen i Raseborg

På andra håll i Västnyland har trenden alltså inte varit lika positiv som i Sjundeå. I Raseborg ser siffrorna ganska så dystra ut med nästan hundra flera långtidsarbetslösa än förra året.

Där har antalet ökat från 461 långtidsarbetslösa i april i fjol till 556 samma tid i år.

Avdelningschef för sysselsättningstjänster Stefan Fri.
Chef för sysselsättningstjänster Stefan Fri vågar försiktigt tro på framtiden. Avdelningschef för sysselsättningstjänster Stefan Fri. Bild: Yle/Minna Almark sysselsättningstjänster

Stefan Fri, avdelningschef för sysselsättningstjänster i Raseborg, säger ändå att läget inte är så illa som det kan verka.

- När man ser på det totala antalet arbetslösa så har det gått ner lite. Det betyder att åtminstone de som är i början av arbetslösheten börjar hitta jobb, konstaterar han.

Ju längre man är borta desto svårare att hitta tillbaka till arbetslivet

I Fris arbete ingår att ansvara för sysselsättningstjänster som producerar rehabiliterande arbetsverksamhet, svara för samservicen för arbetslösa och arbeta med befrämjandet av den psykiska hälsan och psykisk rehabilitering inom arbetsträning. Avdelningen har också uppsökande ungdomsarbete och en ungdomsverkstad. För tillfället har de 225 aktiverade kunder.

- Vi är många som arbetar här, både handledare på verkstäder och personer som arbetar och gör upp planer med myndigheter. Vi är en ganska stor helhet på drygt tjugo personer, berättar han.

Avdelningen har jobbat med arbetslösa sedan år 2012 och nu börjar man ana en förändring.

- Vi ser lite ljusning och det har börjat röra på sig, mänskor har börjat få tjänster som de söker. Sedan är det klart att det är en bred grupp personer som för vilka arbetslösheten blir långvarig. Ju längre man är borta från arbetslivet desto längre blir vägen tillbaka. Prognosen för långtidsarbetslösa visar att läget kommer att vara ganska oförändrat en tid framåt eftersom det kommer nya samarbetsförhandlingar.

Äldre fabriksarbetare och ungdomsarbetslösa mest utsatta

Fri säger att problemet i Raseborg till stor del bottnar i att arbetsgivare har försvunnit från regionen.

- Det är en grupp lite äldre mänskor som har haft svårt att hitta motsvarande arbetsuppgifter. Det handlar främst om fabriksbranschen men även försäljning och maskin-, reparations- och byggnadsbranschen är i täten, berättar han.

En annan utmaning är precis som i Sjundeå de långtidsarbetslösa ungdomarna.

- Vi har en renodlad ungdomsverksamhet med tjugo platser av vilka alla är fyllda för tillfället. Vi har andra ställen som vi också kan erbjuda, vilket betyder att vi månatligen har trettio till trettiofem ungdomar som är i rehabiliterande arbetsverksamhet och förutom det på arbetsprov eller dylikt. Det finns en stor grupp ungdomar i Raseborg som behöver stöd för att hitta motivation och rätt yrkesinriktning, berättar Fri.

Han förklarar att det är viktigt att hjälpa ungdomarna att tro på att de kan få en arbetsplats.

- Det finns så många frustrerade ungdomar som sökt massor av jobb efter att examen har avlagts och ändå har blivit utan arbetsplats. Vi måste försöka få en positiv trend till stånd och se hur vi kan skapa möjligheter för att ge den arbetserfarenhet som saknas, säger han.

"Situationen skulle vara mycket värre om vi inte fanns"

Fri är bekant med Sjundeås arbete med arbetslösa.

- Vi har liknande tjänster. Jag känner delvis till Sjundeå i och med samservicelagen för arbetslösa som kom vid årsskiftet. Den gäller för åtta kommuner i den här regionen och det betyder att Sjundeå också är med, berättar han.

Fri säger att han inte är överraskad över Sjundeås positiva resultat.

- Jag tro att det är en klar indikation på att den satsning de har gjort på att anställa en koordinator har lyckats. De har lite färre personer där så en person kan göra en insats. Vi har gjort det många år i Raseborg och utan det tror jag tyvärr att statistiken skulle se betydligt sämre ut än vad den är i dag, konstaterar han.

Läs också