Hoppa till huvudinnehåll
Ämnessidans huvudbild för Hajbo

Artistcoach ger självsäkerhet till MGP-deltagare

Under MGP-perioden så får deltagarna undervisning som förbereder dem för finalen i oktober. En av lektionerna som står på schemat är scennärvaro.

Coachen i scennärvaro och artistskap är Niki Westerback. Hon är sångare i Barbe-Q-Barbies och har undervisat MGP-barn i tio år nu. Hon får se på nära håll hur barnen utvecklas. På finalen brukar hon bli hon rörd över hur duktiga hennes elever har blivit.

Westerback lär barnen hur man ska tänka när man är på scenen, vad man ska göra om nervositeten kommer och hur man “tar publiken”.

Viktigt att ha roligt

Niki Westerback har varit med i MGP sen början. Hon är imponerad över hur snabbt deltagarna lär sig.

MGP 2016
"Håll mikrofonen fast i munnen. Men inte på näsan." Saara Numelin får instruktioner av Niki Westerback. MGP 2016 Bild: Yle/ Frida Lönnroos niki westerback

Istället för att vara sträng så vill hon vara en uppmuntrande coach. Det viktigaste hon vill förmedla åt barnen är att ha kul på scenen.

- Det är frågan om värdefulla minuter. Det är inte många som har chansen att uppträda på en så stor scen. Så jag brukar säga att det viktigaste är att ha roligt och njuta, säger Westerback.

Den vanligaste missen som man gör som artist är att krympa på scenen, enligt Westerback.

När man blir nervös så kryper man ihop. Det leder till att rösten inte kommer fram ordentligt och du börjar titta neråt.

Ett annat misstag som brukar hända är att sångaren blir förskräckt av att höra sin egen röst och därför drar bort mikrofonen från munnen.

Tomas Höglund coachar på MGP 2016.
En annan instruktör på MGP är Tomas Höglund som undervisar sång. Tomas Höglund coachar på MGP 2016. Bild: Yle/ Frida Lönnroos tomas höglund

Berättar om egna missar

Under MGP-lägret på Lärkkulla i Karis träffar Niki Westerack varje MGP-deltagare enskilt i bandrummet. Hon filmar dem medan de uppför sin låt och därefter så ser de på materialet tillsammans.

- När jag själv står på scenen går jag riktigt nära publiken och stirrar dem i ögonen. Ibland kommer det människor och ber om en autograf och berättar att jag har sett på dem. De stunderna minns jag sällan, säger Westerback med ett skratt.

Barbe-Q-Barbies uppträder i deltävling tre av UMK.
Niki Westerback är sångare i bandet Barbe-Q-Barbies och hon lär barnen en del om scennärvaro. Barbe-Q-Barbies uppträder i deltävling tre av UMK. Bild: Yle / Miikka Varila uuden musiikin kilpailu 2016,UMK 2016,Tävlingen för ny musik

Barbe-Q-Barbies är ett rockband med bara kvinnliga medlemmar. I MGP är nio av tio artister tjejer. Påverkar det här Westerbacks arbete?

- Nej, inte alls. Jag behandlar alla likadant. Ofta deltar pojkarna i band, men förutom det så skiljer sig de inte från varandra. MGP har alltid lockat fler flickor än pojkar, säger Westerback.

Westerback är imponerad av hur snabbt barnen lär sig. De tränar på sina uppgifter över sommaren, och när hon träffar dem igen på hösten så är de som nya, självsäkra versioner av sig själva.

Video: Coacharna jobbar tillsammans med sina unga artister på MGP-lägret.

Mer från programmet

Vinnarna i MGP 2019 Valter & Asta står med ryggarna mot varandra och sjunger sin MGP-låt "Jag klarar mig själv".
Vinnarna i MGP 2019 Valter & Asta står med ryggarna mot varandra och sjunger sin MGP-låt "Jag klarar mig själv". Bild: Jaakko Vuorenmaa MGP,Norsk Melodi Grand Prix,mgp 2020
Melvin poserar med solglasögon, keps och huva på huvudet. Oliver står med armarna i kors. Melvin håller sin vänstra arm på Olivers vänstra axel.
Melvin poserar med solglasögon, keps och huva på huvudet. Oliver står med armarna i kors. Melvin håller sin vänstra arm på Olivers vänstra axel. Bild: Jaakko Vuorenmaa Norsk Melodi Grand Prix,MGP,musik,finalist,artist,Oliver Svarvar
Ollie poserar med armarna i kors och ett leende på läpparna.
Ollie poserar med armarna i kors och ett leende på läpparna. Bild: Jaakko Vuorenmaa Norsk Melodi Grand Prix,MGP,musik,finalist,artist,Oliver Takanen