Hoppa till huvudinnehåll

Bales vinstvrål – Wales fick drömstart

Wales jublar, EM 2016.
Wales jublar efter Gareth Bales mål. Wales jublar, EM 2016. Bild: EPA Wales herrlandslag i fotboll

Superstjärnan Gareth Bale tog sitt ansvar, satte Wales första EM-mål och slöt historiska cirklar. En anonym inhoppare säkrade premiärsegern för EM-debutanten. Det här är ett historiskt ögonblick för vårt land, säger Bale.

Vad betyder det att spela för Wales? Ge en hel EM-arena i Bordeaux chansen att skrika ut det i samband med nationalsången och du får svaret. Inför EM-premiären mot Slovakien pratade superstjärnan Gareth Bale om samma sak.

– Vi känner mer stolthet och passion än någon annan. Det är svårt att förklara, men se bara på nationalsången. Alla sjunger. Att vara walesare betyder mycket, sade Gareth Bale i en intervju med The Guardian.

Bale stod då inför ett av karriärens största ögonblick – mästerskapsdebut tillsammans med sitt Wales. Nationen gör sitt första EM någonsin i Frankrike. Samtliga blickar vänds mot Bale när vi pratar om Wales. Han passade på att leverera direkt.

Walesiska fans, EM 2016.
De walesiska fansen dominerade i Bordeaux. Walesiska fans, EM 2016. Bild: Rex Features/All Over Press fotbollssupporters

Njuter av pressen

I intervjun med The Guardian fick Bale naturligt frågan om han känner pressen att sätta avtryck i landslaget. Hans betydelse jämförs med Zlatan Ibrahimovics för Sverige och Cristiano Ronaldos för Portugal. Det tillbakavisade han.

– Jag spelar bara fotboll. Jag ser verkligen inte på det som press. Det är något att njuta av. Jag går ut med mina vänner och försöker vinna.

Samtidigt som Bale bara vill spela fotboll, är han onekligen Wales stora EM-hopp. Förbundskaptenen Chris Coleman behöver Real Madrid-stjärnan i toppform för att det ska kunna bli avancemang från grupp B.

Efter tio minuters spel i drabbningen mot Slovakien, en annan EM-debutant, öppnade Wales och Bale målskyttet. Bale satte en frispark till 1–0, men målvakten Matus Kozacik får verkligen ta på sig målet. Viktoria Plzeň-keepern tjuvstartade för att täcka hörnet bakom muren och då hann han inte tillbaka för att ta Bales skott mitt i målet.

Försvaret på hälarna

Där och då passade Bale också på att sluta en landslagscirkel. Drygt sjutton år gammal gjorde Bale mål som den yngste spelaren i Wales landslagshistoria mot Slovakien. Den fullträffen kom på en frispark.

Ungefär tio år senare upprepade Bale samma frisparksbedrift mot Slovakien. Med sitt 1–0-mål i Bordeaux – Bales 20:e landslagsmål – blev han Wales förste EM-målskytt någonsin.

I femtio minuter höll Wales den ledningen. Sedan stod försvaret på hälarna och såg på när Robert Mak stormade in i straffområdet och spelade fram Ondrej Duda. Nyinbytte Duda prickade in kvitteringen med ett lågt avslut.

Hal Robson-Kanu.
Hal Robson-Kanu fick glädjefnatt efter sitt segermål. Hal Robson-Kanu. Bild: EPA Hal Robson-Kanu

Inhopparen avgjorde

Sista halvtimmen ville båda lagen få med sig full pott. Med matcher mot England och Ryssland på menyn senare i gruppspelet var lördagens dust en fin chans till tre poäng.

Segermålsjakten bar frukt för Wales. Inhopparen Hal Robson-Kanu tofflade in sitt tredje landslagsmål i karriären med tio minuter kvar. Det borgar för goda avancemangschanser för Wales del.

– Det här är ett historiskt ögonblick för vårt land. Det glömmer vi aldrig. Men nu kollar vi bara framåt. Första etappen är avklarad, det återstår två, säger Bale efter matchen.

I nästa drabbning ställs Wales mot England i "Battle of Britain". Den dusten spelas i Lens den 16 juni. Dagen innan möts Slovakien och Ryssland i Lille.

Resultat:

Wales–Slovakien 2–1 (1–0)
Mål: Gareth Bale 1–0, Ondrej Duda 1–1, Hal Robson-Kanu 2–1.

Läs också