Hoppa till huvudinnehåll

Brödramöte då Albanien stortävlingsdebuterar mot Schweiz

Uppskattningsvis ett tusental albaner bänkar sig på stadion i Lens på lördag. Resten tittar sannolikt på teve. De kan bland annat få se Granit och Taulant Xhaka bli de första bröderna som möts i en EM-match.

Albanien–Schweiz

Grupp A, kl. 16, Lens (Stade Bollaert-Delelis).
Matchen sänds i TV2 och på Arenan och refereras på svenska av Jonas Lindholm.

Förutsättningar:

Nästan hälften av alla europeiska fotbollslandslag får vara med i EM-slutspelet i Frankrike. Ändå var det en rejäl chock att Albanien är en av de 24 nationer vars manskap klarade kvalet.

Albanerna lämnade både Danmark och Serbien bakom sig i sin kvalgrupp och inledde kvalet med bortaseger i Portugal. Framgången beror till stor del på en solid defensiv som åkte på sammanlagt fem baklängesmål på de åtta kvalmatcherna.

Schweiz räknas som en av de svarta hästarna i EM och är klar favorit i matchen, men har samtidigt pressen på sig. Schweiz starka sida är utan tvekan offensiven – dels har man massor av kunnande på mittfältet, i form av bland andra Xherdan Shaqiri och Blerim Dzemaili, man har dugliga strikers i till exempel Haris Seferovic och Eren Derdyok, och så är bägge ytterbackarna Stephan Lichsteiner och Ricardo Rodriguez väldigt anfallsglada.

Det är också där Albanien chefstränare och chefstaktiker Gianni De Biasi sannolikt ser sitt lags chans – snabba kontringar då för många schweizare har hamnat för högt upp i banan. Räkna med att Schweiz håller boll – den intressanta frågan är hur friskt laget vågar satsa framåt.

Håll koll på:

Xherdan Shaqiri, Schweiz.

När det fungerar som bäst är Schweiz passningsspel och spelbygge en fröjd för ögat, och Shaqiri brukar vara inblandad där det händer. Flest mål och flest avslut på mål av schweizarna i kvalet. Dessutom har Shaqiri gjort öppningsmålet i lagens två senaste inbördes möten.

Ermir Lenjani, Albanien.

Av Albaniens offensiva pjäser lär vänsteryttern Lenjani vara den som kan vara säkrast på sin plats i öppningselvan. Det trots att han lär ha varit relativt okänd till och med för den albanska fotbollspubliken före EM-kvalet – och trots att han spelar back i klubblaget St. Gallen då De Biasi tog ut honom. Lär få jobba mer hemåt än framåt men kan vara sevärd i sina löpningar.

Och så bröderna Xhaka förstås - Granit blev klar för den engelska storklubben Arsenal strax före EM och Taulant väntas få sitt internationella genombrott de närmaste veckorna.

Historien:

Schweiz har vunnit fem av de sex inbördes mötena länderna emellan. Den enda gången Albanien lyckades få oavgjort var år 2002 i Tirana. Å andra sidan har matcherna varit jämna, och Albanien har faktiskt gjort fyra mål på de fyra senaste inbördes mötena.

Utropstecknet:

Både Granit Xhaka och Taulanta Xhaka lär vara givna i sina respektive lags öppningselvor. Ifall bägge startar på lördags så görs EM-historia – det vore första gången som ett brödrapar som spelar i olika lag möts på planen i EM-turneringens historia. Motsvarande skedde ju nyligen i VM-sammanhang, då Kevin-Prince Boateng representerade Ghana och Jerome Boateng Tyskland i en gruppspelsmatch i Brasilien för två år sedan.

Frågetecknen:

Albaniens defensiv känns rätt så cementerad, men chefstränare Gianni De Biasi lär vara känd för att ställa upp laget på basis av motståndarens styrkor så överraskningar är möjliga. De största frågetecknen lär ändå vara vem som startar som spjutspets – Sokol Cikalleshi, Bekim Balaj eller kanske till och med Armando Sadiku – och vem som spelar högerytter – Odishe Roshi, Shkelzen Gashi eller Andi Lila.

Också för Schweiz del är det striker-positionen som är svårast att tippa – där kan formstarke Eren Derdyok få chansen före Hasan Seferovic, som har haft svårt att hitta målformen i sitt klubblag på sistone. Också tonårslöftet Breel Embolo kan få spela i en offensiv roll. Av mittbackarna fick Steve von Bergen spela från start i EM-genrepet men Johan Djourou lär ändå bilda mittbackspar med Fabian Schär mot Albanien.

Troliga laguppställningar:

Albanien:
Berisha – Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli – Xhaka, Kace, Abrashi – Roshi, Lenjani – Cikalleshi

Schweiz:
Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez – Behrami, Xhaka – Shaqiri, Dzemaili, Mehmedi – Derdyok

Referentens tips:

Schweiz är klar favorit och bara man spelar klokt och tålmodigt så sågar man sönder det albanska försvaret minst två gånger, senast i andra halvlek. Ifall Albanien däremot får ett ledningsmål så ger det dels albanerna en oerhörd psykologisk knuff, dels kan favoritskapet bli för tungt för ett ändå aningen orutinerat schweiziskt lag. Tips: 0–2.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport