Hoppa till huvudinnehåll

Klockriketeaterns Tre Musketörer fick årets Antoniapris

Scen ur föreställningen De tre musketörerna.
Carl Alm, Matti Raita och Noora Dadu som de tre musketörerna. Scen ur föreställningen De tre musketörerna. Bild: Laura Karen. Klockriketeatern

”En samtidigt rolig, klumpig och politiskt inkorrekt föreställning som på ett intelligent sätt bevisar att skrattet är den kortaste vägen till tanke och insikt”, konstaterar årets prisjury om 3 Musketeers East of Vienna, som sent på lördagskvällen tog emot årets Antoniapris – det finlandssvenska teaterpriset som i år firade 10-årsjubileum.

Klockriketeaterns och lettiska Ģertrūdes ielas teātris samproduktion fick sin premiär tidigare i vår, regisserad av Valters Silis. Produktionen har kallats för en bild av vår tid, och för en ”gonzojournalistisk roadmovie” - som Klockriketeatern själv har karaktäriserat satsningen.

Det var under Hangö Teaterträffs traditionella galafest på lördagskvällen som priset delades ut. Och Hangöfestivalen har planerat sin programtablå perfekt. På söndag klockan 14 bjuder de tre skådespelarna Carl Alm, Noora Dadu och Matti Raita på något som kunde kallas för en jubelföreställning i Hangö.

Festivalaaffischen.
Festivalaaffischen. Bild: Antonia Ringbom. hangö teaterträff 2016

Med start i Wien irrar de tre musketörerna omkring i Europa och, som Christel Pettersson konstaterade i sin recension för svenska.yle, framstår musketörerna ”inte bara som främlingar i tiden, de är också utpräglade parodier på vår sinnebild av fiktiva hjältekaraktärer... det verkligt bisarra i föreställningen är förstås inte de tre fiktiva figurerna på utflykt i verkligheten utan den tidsbild som växer fram under deras odyssé. Stängda gränser, etniska och politiska konflikter, social ojämlikhet och skamlös korruption. Drömmen om ett öppet och demokratiskt Europa slagen i spillror”.

Klockriketeaterns 3 Musketeers - East of Vienna
De tre musketörerna reste genom det inte alltid så öppna Europa. Klockriketeaterns 3 Musketeers - East of Vienna Bild: Klockriketeatern/Dan Henriksson klockrike

Årets prisjury (Tom Lindblom, Maya Tångeberg, Harriet Sevelius och ordföranden Marianne Möller) hann under spelåret se över 40 föreställningar. Förutom vinnaren var ytterligare två produktioner prisnominerade: Siriusteaterns Monologer i dialog samt Wusheng Companys Sigurd Ring.

Syftet med Antoniapriset är att lyfta fram betydelsen av konstnärligt mod och mångfald inom svenskspråkig teater i Finland. Sedan priset instiftades 2006 har juryn bestått av olika yrkesgrupper inom teatervärlden. Priset är uppkallat efter Antonia Ringbom.