Hoppa till huvudinnehåll

Niohundra mållösa minuter ett faktum – men TiPS vägrar ge upp

Ida-Sofia Helppikangas i TiPS mål under en frispark.
TiPS målvakt Ida-Sofia Helppikangas hade inte många lugna stunder i matchen mot TPS. Ida-Sofia Helppikangas i TiPS mål under en frispark. Bild: Yle/Sebastian Backman Damligan,Tikkurilan Palloseura,ida-sofia helppikangas

Tio matcher, 0–44 i målskillnad. Säsongen i damligan har varit en enda mardröm för TiPS. Det är ju bara att börja från noll i varje match. Det gör vi ju annars också. Noll mål och noll poäng, säger Jannica Tjeder till Yle Sporten.

Då turen sviker, bollen studsar åt fel håll och motståndarna bara är bättre gäller det att ha glimten i ögat. Det vet Tjeder, som spelade 90 minuter i säsongens tionde raka förlust. På lördag blev det stryk med 0–4 mot TPS.

– Vi spelade helt bra i första halvlek och hade lägen. Om vi hade satt våra chanser hade det varit en annan match. Men det är kanske onödigt att spekulera och förklara. 4–0 är 4–0, säger Tjeder.

Men TiPS var inte så dåligt som resultatet ger sken av. Hemmalaget inledde vassare i Dickursby, skapade en hel del chanser och bommade ett friläge i andra halvlek. Det ville sig inte, helt enkelt.

Jannica Tjeder (förgrunden) lyckas inte rensa undan en hörna.
Tjeder gör sitt bästa, men lyckas inte rensa undan en hörna. Sekunden senare ligger bollen i TiPS nät. Jannica Tjeder (förgrunden) lyckas inte rensa undan en hörna. Bild: Yle/Sebastian Backman Damligan,Tikkurilan Palloseura,Turun Palloseura (fotboll),tiina vatanen

Hur motiverar man sig själv då det går så här dåligt?

– Det är ju bara att börja från noll i varje match. Det gör vi ju annars också. Noll mål och noll poäng. Det är lätt att börja från noll.

Vann förstadivisionen i fjol

Årets resultat är överraskande för TiPS, som tog steget upp till damligan förra hösten. I fjol gjorde laget hela 51 mål och släppte in 16 på 22 matcher.

Nu snittar laget 4,4 mål bakåt och noll framåt per match.

– Det har blivit en negativ spiral och visst har vi några kritiska skador som påverkar, men inte borde det påverka så här mycket.

På sociala medier har du valt att se det roliga i det här. Hur viktigt är det att ha glimten i ögat?

– Det är det enda man kan göra. Annars känns det kanske för tungt. Man måste gå in i varje match och tänka att det här är vår chans, förhoppningsvis så kommer den dagen snart.

Men TiPS är inte ensam i misären. I det finländska seriesystemet finns det ett till lag som inlett säsongen lika uselt: AC StaSi i den nyländska femman. StaSi har 0–36 i målskillnad efter sju matcher.

– Det är ju roligt att höra. Kanske vi borde slå oss ihop med dem och tillsammans försöka komma fram till en bra lösning på situationen.

Fortfarande har TiPS tid att vända kursen. Nice Futis ligger bara fyra poäng före i tabellen.

– Fastän situationen inte är så positiv måste man se det positivt. Vi skapar i varje fall chanser och det finns en möjlighet att göra mål. Det är bara att lita på att det händer i något skede.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen

  Ägaren skötte hela gården ensam i ett år.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötdjur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport