Hoppa till huvudinnehåll

SR: Misstänkt ubåtsljud under ubåtsjakten var svenskt

Bild från operationsområdet i Stockholms skärgård.
Bild från "operationsområdet" i Stockholms skärgård i oktober 2014 Bild från operationsområdet i Stockholms skärgård. Bild: Sveriges försvarsmakt främmande undervattensverksamhet

I oktober 2014 pågick en stor ubåtsjakt i Stockholms skärgård. Ett ljud presenterades då som det avgörande beviset för att en utländsk ubåt hade kränkt Sverige. Nu avslöjar Sveriges radio att ljudet de facto kom från en svensk källa.

Den svenska "underrättelseoperationen" i Stockholms skärgård i oktober 2014 var intensiv och också finländska medier följde noggrant med den svenska ubåtsjakten.

Också Yle Nyheter citerade den svenske överbefälhavaren Sverker Göranson då han några veckor efter ubåtsjakten slog fast att en mindre utländsk ubåt faktiskt hade kränkt Sverige. Ett avgörande bevis som Göranson då presenterade var ett ubåtsljud.

- Den avgörande observationen är gjord av Försvarsmaktens egna sensorer. Den möjliggjordes av ett kvalificerat operativt svenskt uppträdande och observationen uppfyller kraven för den högsta bedömningsnivån - bekräftad ubåt - och är avgörande för konstaterandet att kränkning faktiskt har ägt rum, sade Göranson den gången.

Ett knappt år senare, i september 2015, meddelade den svenska Försvarsmakten att det här beviset inte längre gällde, men avslöjade inte vad som hänt med beviset.

Nu avslöjar alltså Sveriges radio att Försvarsmaktens analys hade visat att ljudet i själva verket kom från en "svensk källa", inte från en utländsk ubåt.

Enligt Sveriges radio anser Försvarsmakten ändå fortsättningsvis att det var en utländsk ubåt som kränkte svenskt farvatten den gången. Övriga observationer av privatpersoner och ett bottenspår ska göra att det fortfarande går att slå fast att det handlade om en kränkning.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist säger till Expressen att man hade belägg att misstänka en utländsk farkost.

– Jag kan bara konstatera när det gäller den operationen så har man en lång rad olika typer av belägg för att vi hade en farkost från annat land i vårt område, säger han till tidningen.

Svenska Försvarsmakten vill inte kommentera frågan vidare.