Hoppa till huvudinnehåll

Superduon bakom TPS succésäsong – medalj i sikte

Tiina Vatanen (TPS) nickar in en hörna mot TiPS.
Tiina Vatanen (TPS) nickar in 1–0 till TPS. Tiina Vatanen (TPS) nickar in en hörna mot TiPS. Bild: Yle/Sebastian Backman Nationella ligan,Tikkurilan Palloseura,TPS (ishockey herrar),tiina vatanen

Unga Ria Öling, 21, och Jutta Rantala, 16, har stått för TPS målproduktion i damligan i år. På lördag visade särskilt Öling framfötterna mot TiPS. Vi har jättebra spelare där uppe, säger hon till Yle Sporten.

TPS fick kämpa längre än förväntat mot jumbolaget TiPS – men ryckte till slut. Öling fullbordade verket. I den 79:e minuten satte hon in 3–0, minuten senare 4–0. Det blev också slutsiffrorna.

Det var Ölings åttonde och nionde mål i ligan. Anfallspartnern Rantala har stått för exakt lika många fullträffar.

– Det känns bra. Vi är nu andra i serien. Ilves förlorade mot PK-35. Vi började matchen jättedåligt, men sedan spelade vi bättre i andra halvlek. Det var inte bra, men bättre. Vi är redo att möta PK-35 nästa veckoslut.

För Öling började säsongen trevande. Hon gick länge mållös, men stod sedan för en imponerande insats mot ONS: fem mål på en halvtimme.

Rantalas ankomst till laget i vintras har betytt att Öling inte alltid behöver leverera för att TPS ska ta full pott.

– Det är jättelätt att spela med Jutta. Det har gått bra hela tiden. Nu har Hanna Ruohomaa också återvänt till vår spelande trupp. Vi har jättebra spelare där uppe, säger Öling.

Jutta Rantala försöker få iväg ett skott mot TiPS mål.
Jutta Rantala var ett ständigt hot för TiPS försvar. Jutta Rantala försöker få iväg ett skott mot TiPS mål. Bild: Yle/Sebastian Backman Nationella ligan,Tikkurilan Palloseura,Turun Palloseura (fotboll),jutta rantala

Målsättningen: medalj

Det kommer ändå bli svårt att rubba giganten PK-35. Vandalaget har ett försprång på sex poäng och har inte förlorat en enda match.

En andraplats vore ändå en succé för TPS, som i fjol slutade sjua. Målsättningen är aningen blygsammare. En medaljplacering duger för Åbolaget.

– Vi ska nog vinna varje match, men PK-35 är redan ganska långt ifrån, men vi kan komma i kapp.

Nästa vecka är det upp till bevis som gäller. Då är det dags för toppmöte i Åbo.

– Vi har en liten plan, det är en stor fördel för oss, säger Öling.

Ria Öling avlossar ett skott mot TiPS.
Ria Öling med en kanon. Ria Öling avlossar ett skott mot TiPS. Bild: Yle/Sebastian Backman Nationella ligan,Turun Palloseura (fotboll),Ria Öling

Läs också