Hoppa till huvudinnehåll

Wales utmaning: Inte tänka på England ännu

Wales och Slovakien gör bägge EM-debut och har mer omsusade matcher på kommande. Nyckeln ligger i att inse att den mindre glamorösa öppningsmatchen är turneringens viktigaste.

Wales–Slovakien

Grupp B, kl. 19, Bordeaux.
Matchen sänds i TV2 och på Arenan och refereras på svenska av Christoffer Herberts och Jessica Lagerblom.

Förutsättningar:

Två lag med väldigt liknande utgångslägen.

Bägge har varsin fixstjärna (Gareth Bale, Marek Hamsik), bägge har varsin stabil Premier League-mittback som kapten (Ashley Williams, Martin Skrtel), bägge har frågetecken längst fram, bägge länderna gör EM-debut, och bägge lagen ser mer fram emot matcherna som kommer (Wales klara EM-höjdpunkt är nästa veckas match mot England, och både Ryssland och England känns som större matcher för slovakerna).

Talande nog handlar Wales-rubrikerna i den brittiska pressen inför landets första slutspelsmatch på 58 år om att Gareth Bale hävdat att de walesiska spelarna har en större passion och en större stolthet är de engelska stjärnorna, och till råga på allt drog Bale triumferande också upp Wales seger över England i rugby-VM i höstas.

På torsdag är det dags för EM:s "Battle of Britain", men före det gäller den här matchen. Den av de två EM-debutanterna som lyckas få störst fokus på premiären och inser att det här egentligen är turneringens viktigaste match ligger bra till för tre poäng som mycket väl kan ge avancemang.

Se upp för:

Gareth Bale, Wales.

Förutsägbart så det förslår, men det går på inget sätt att bortse från Bales nyckelroll i det walesiska laget.

Real Madrid-stjärnan gjorde eller spelade fram till 82 procent av Wales mål i kvalet, och med sina 52 skott sköt han flest gånger av alla spelare i hela kvalet.

Marek Hamsik, Slovakien.

Har tre år i rad valts till Slovakiens bästa spelare, och den offensiva mittfältaren var slovakernas bästa målskytt i kvalet med fem mål.

Har representerat Napoli sedan 2007 och spelade den gångna säsongen i samtliga 38 matcher för den italienska ligatvåan.

Historien:

Har bara mötts två gånger tidigare, i kvalet till EM 2008. Resultaten blev minst sagt märkliga.

Wales förlorade sin hemmamatch i Cardiff med 1–5, medan slovakerna på sin hemmaplan fick på nöten av walesarna med 2–5.

Utropstecknet:

Slovakien gör EM-slutspelsdebut, men slovaker ligger faktiskt bakom merparten av ett EM-guld. När Tjeckoslovakien år 1976 blev Europamästare genom att slå Västtyskland i finalen kom hela åtta av spelarna i startelvan från den slovakiska delen av landet.

Frågetecknen:

Wales mittfältare Joe Ledley och Joe Allen har dragits med skador inför EM, hinner de komma i spelskick? Och vem ska starta på topp, skadedrabbade (och numera klubblösa) Hal Robson-Kanu eller Championship-kollegan Sam Vokes?

Slovakerna har också frågetecken längst fram. Vare sig Plzen-anfallaren Michal Duris eller Willem-forwarden Adam Nemec håller europeisk toppklass.

Möjliga laguppställningar:

Wales:
Hennessey – Gunter, Collins, Williams, Davies, Taylor – King, Allen – Ramsey, Bale – Vokes

Slovakien:
Kozacik – Pekarik, Skrtel, Durica, Hubocan – Kucka, Hrosovsky – Mak, Hamsik, Weiss – Duris

Referentens tips:

På förhand fullständigt jämnt, kan gå precis hur som helst. Tippar på 1-0 till Bales. Stavfelet medvetet.

Läs också