Hoppa till huvudinnehåll

6 tips för en lyckad semesterresa med barnen

Liten kille på strand.
Liten kille på strand. Bild: Unsplash/ Luke Michael barn (familjemedlemmar),Pojke,sandstränder

Tvåbarnsmamman Satu Rämö, som driver bloggen Salamatkustaja, gillar att resa. Den äldre av familjens barn har rest runtom i världen med sina föräldrar och varit i bland annat Thailand, Nya Zeeland, Samoa och USA.

Här är Rämös sex tips för en lyckad semesterresa med barnen.

1. Glöm det som känns krångligt

Är det verkligen klokt att ge sig iväg på en viss resa och vad kan man på riktigt göra med barnen där? Tänk alltid på det här innan du bokar.

Jag skulle låta bli att åka på en krävande naturresa med ett litet barn - där skulle största delen av tiden ändå gå åt till att ordna och fixa. Troligtvis skulle det inte bli av att njuta av naturen.

Därför tackade jag nej till en klättringsresa som våra vänner bad oss följa med på. Med ett barn under ett år klättrar man inte särskilt mycket, det visste jag. Med en sexåring som gillar att klättra kunde det däremot fungera.

2. En barnvakt kan vara livsviktig

Om situationen kräver en barnvakt är det klokt att ta med en på resan.

När vi var på resa i Lappland ville jag uttryckligen skida. Därför var det självklart att vi betalade resan för min mamma, som följde med som barnvakt. Vi fick skida 3-5 timmar varje dag och mamma, som inte skidar, såg efter barnen.

Är det verkligen klokt att ge sig iväg på en viss resa och vad kan man på riktigt göra med barnen där?

Jag skulle aldrig åka på en dylik "aktivitetsresa" med små barn utan en barnvakt eller släkting. Utan hjälp går det helt enkelt inte att semestra på en sådan resa.

3. En semester ska vara en semester - för alla

Alla ska få njuta av semestern, både föräldrarna och barnen. Det är viktigt att ta hänsyn till barnen på resan. Därför har också vi börjat kompromissa.

Till exempel kan vi boka ett hotell med en pool som passar barnen. Vi försöker att inte göra upp en för tajt tidtabell, så att det blir tid över för att fixa och ordna.

Barn på en strand
Barn på en strand Bild: Unsplash/Daria Nepriakhina barn (familjemedlemmar),sandstränder

Vi var på jorden runt-resa för två år sedan och det gick hur bra som helst. Huvudorsaken till det var att vi hade valt ut några få resemål där vi tillbringade mycket tid.

En resa med barnen behöver inte betyda Bamseklubb och all inclusive, om inte det är just det man gillar. Men semestern kan inte heller innebära att hela programmet byggs upp enligt vad föräldrarna vill göra, och så får barnen hänga med med en Ipad under armen. Alla ska ha bra minnen från semestern.

4. Packa en säkerhetsväska

Jag försöker packa en så kallad säkerhetsväska som alltid är lätt att komma åt.

I väskan finns extrakläder, extra mat (bland annat fruktpuréer i tuber), saft och ritgrejer. I något skede av livet innehöll väskan blöjor och babyprylar.

Väskan har varit väldigt nyttig att ha med på långa tåg- och bilresor. Kom ihåg att ta säkerhetsföreskrifterna i beaktande ifall du packar väskan för en flygresa.

5. Betala för att resa bekvämt

När man reser med barn är det ofta tyngst att förflytta sig från en plats till en annan.

Därför bokar jag helst inte flyg som kräver att man stiger upp eller landar mitt i natten. Jag betalar hellre extra för flyg dagtid.

Det är också bra att vara framme vid en sådan tidpunkt på dygnet som inte strular till dygnsrytmen totalt. Jag och min man kan göra en fyradagars resa till Tokyo, men det går inte att göra med barnen. Om flygtiden är över fem timmar kräver jag att vi tillbringar minst två veckor i resmålet.

Bebis har gått på beachen.
Bebis har gått på beachen. Bild: Unsplash/Danielle MacInnes barn (familjemedlemmar),sandstränder

6. Berätta om resan för barnen innan ni åker

Jag förbereder vårt äldre barn, som är stort nog för att förstå, innan vi åker på resan genom att berätta hurdant resmålet är och vad man kan och vad man inte kan göra där.

Så försöker vi undvika felaktiga förväntningar och besvikelser. Jag har till exempel berättat att man kan se stora hus i Kuala Lumpur. I Lappland kan man leka i snön och i London kan man se ett slott där en riktig drottning bor.

Jag har också förklarat att man inte kan gå till stranden för att simma i Finland på vintern och att det inte finns en utepool på hotellet i London. I Thailand kan det finnas tokiga ödlor till och med i hotellrummen, och det är helt okej.

Alla ska få njuta av semestern, både föräldrarna och barnen. Det är viktigt att ta hänsyn till barnen på resan.

Finns det något annat man kan göra för att resan med barnen ska bli lyckad?

Tv-programmet Marja Hintikka Lives tittare ger sina egna tips:

  • Det är attityden som avgör. Om man åker på resan och är inställd på att allt kommer att fungera och dessutom inte behöver vara perfekt, är det lättare att tackla små motgångar. Förbered dig på stökigheter, bråk i baksätet, gnäll och några motgångar, de hör till och kommer inte att förstöra resan!
  • Ladda, ladda och åter ladda. Och kom ihåg att packa med varje manicks laddare också på resan.
  • Packa med en tillräcklig matsäck så att blodsockren inte sjunker för lågt. Viktigt är också att ha med underhållning och gott om mediciner.
  • Ta med en matsäck på en lång bilfärd (gärna något annat än godis) eller stanna på en bensinmack eller dylikt för att äta. På sommaren kan man också stanna för att simma, för det finns badstränder nästan överallt. Lek lekar i bilen. Gissa till exempel färgen på de följande tre bilarna ni möter eller hur många varningsskyltar ni ser tills ni är framme.
  • Resten av sällskapet må skratta men det hjälper verkligen om man tar med blöjor, mjölk med mera hemifrån, så att man slipper ägna halva semestern åt att leta reda på dem i resmålet. Ju mindre barn man har, desto bättre är det att tänka ut dagens meny i förväg - planera alltså vilken tid ni äter vad och ordna dagen enligt det.
  • Det är en annan sak att semestra med barn än med vuxna. Acceptera det och glöm den där lugna stunden på flyget med en tidning och ett glas vin. Sänk i stället skepp med barnet så har alla (inklusive dina medresenärer) det trevligare.
  • Var realistisk: att sköta barn i vardagen innebär mycket jobb och på resan är det dubbelt så mycket jobb, eftersom allt är svårare. Barn är trötta, hungriga och arga också i Bahamas - till och med oftare än hemma.

Eve Mantu
Ursprungstexten på Marja Hintikka lives sidor.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP