Hoppa till huvudinnehåll

En EM-kvalchans till för Eriksson: Allt måste klaffa då

Heidi Eriksson vid Tomatspelen i Närpes 2015.
Heidi Eriksson måste leverera personligt rekord för att ta sig till EM. Heidi Eriksson vid Tomatspelen i Närpes 2015. Bild: Yle/Antti Koivukangas heidi eriksson

Heidi Eriksson har en möjlighet till att ta sig till friidrotts-EM. För att ta sig till Amsterdam ska hon kapa sitt personbästa med tre sekunder. Det är realistiskt, säger hon till Yle Sporten.

På söndagen sprang Heidi Eriksson 1500 meter i Karis. Det blev ingen kanontid. Hon blev tvåa på 4.22,61.

– Det lossnade inte som jag ville, säger Eriksson till Yle Sporten.

Det börjar vara hög tid att få det att lossna för Eriksson om hon ska ta sig till sommarens största mål: friidrotts-EM i Amsterdam.

Måste kapa flera sekunder

Hennes personliga rekord på 1500 meter ligger på 4.14,87. EM-kvalgränsen är 4.12,00. Trots att det är många sekunder till att gå under gränsen säger Eriksson att det är inte omöjligt.

– Man kan inte tro det, men det känns som jag inte fått till rätta loppen och fått ut det som finns. Men jag har bara en chans till och det här är inget som görs i en handvändning. Det ska vara hundra procent rätt förhållanden, startfält och humör för att det ska gå.

Siktar på Lapinlahti

Hon har siktat in sig på att försöka gå under EM-gränsen i elittävlingen i Lapinlahti nästa veckoslut. Förutsatt att startfältet blir tillräckligt tufft.

– De har en bana som jag gillar i Lapinlahti, men vi får se hur startfältet blir. Senast jag kollade såg det inte så bra ut.

– Jag måste tro att jag har en chans att ta mig under EM-gränsen. Jag tror det på det, men då ska allt klaffa.