Hoppa till huvudinnehåll

Leena Uotila, Pekka Sauri årets Stadin Friidu och Kundi

Pekka Sauri maj 2015
Stadin Kundi Pekka Sauri. Pekka Sauri maj 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan pekka sauri

Skådespelerskan Leena "Nenne" Uotila och biträdande stadsdirektör Pekka Sauri är 2016 års Stadin Friidu respektive Stadin Kundi. Utdelningen av de båda hederstitlarna skedde som brukligt på Helsingforsdagen den 12 juni.

Hembygdsföreningen Stadin Slangi har sedan 1996 uppmärksammat Helsingforsdagen genom att utse Stadin Friidu och Stadin Kundi bland bemärkta huvudstadspersonligheter.

Leena Uotila (född 1947) har gjort en lång och mångsidig karriär som skådespelare, bland annat vid Helsingfors stadsteater.

Leena Uotila är Stadin Friidu 2016
Leena Uotila är Stadin Friidu 2016. Leena Uotila är Stadin Friidu 2016 Bild: Yle Leena Uotila,stadin friidu,skådespelare
Hon har också gjort en minnesvärd insats inom film och TV, till exempel i dramaserien Solveigs sång (1974). För sin roll i Den förälskade krymplingen (1975) belönades hon med en Jussi-statyett.

Stadin Slangi konstaterar att Uotila är en genuin hesabo, som av sitt fulla hjärta förmått tolka roller med anknytning till staden.

Pekka Sauri (född 1953) är filosofie doktor och psykolog, och sedan 2003 biträdande stadsdirektör i Helsingfors. Han har i årtionden varit en av Gröna förbundets mest kända politiker.

Därtill är han bekant från nattradioprogrammet Yölinjalla, som han drog mellan 1987 och 2002.

I motiveringarna till utnämningen sägs att Sauri är en representant för den nya generationens stadi-kultur, inte minst på sociala medier.