Hoppa till huvudinnehåll

Obama: Masskjutningen var ett terrordåd

President Barack Obama beskrev masskjutningen i Orlando som ett terrordåd och ett hatbrott. Obama uttalade sig på söndagskvällen från Vita Huset.

Obama hävdade att massakern i gayklubben var en attack mot alla amerikaner.

- Vi står enade med invånarna i Orlando. Det här kunde ha hänt i vilken av våra städer som helst, sade Obama under en presskonferens i Vita Huset.

Han betonade också att gärningsmannens motiv inte är utredda och att undersökningen är på hälft.

- Däremot är det klart att han var en man full av hat. De kommande dagarna får vi reda på varför och hur det här skedde och vi kommer att gå vart än informationen för oss, sade han.

"Mer än en nattklubb"

Barack Obama arrangerade i torsdags en Pride-tillställning i Vita Huset. Då uttryckte han sin frustration över det ofattbara våld som hbtq-personer utsätts för. Också på söndagen tog han fasta på att attacken skedde i en gayklubb.

- Det här är en hjärtskärande dag för våra vänner, våra landsmän, som är lesbiska, homosexuella, bisexuella eller transsexuella. Gärningsmannen attackerade en lokal som är mer än nattklubb, han attackerade en plats dit personer kom för att känna solidaritet.

Obama har uttalat sig ofta efter masskjutningar

Det var redan femtonde gången som Obama uttalade sig som president efter en masskjutning i USA. Obama har föga framgångsrikt jobbat för att skärpa vapenlagarna i USA.

- Det här visar hur enkelt det är att få tag på vapen som kan döda folk i en skola, i en biosalong eller i en nattklubb. Vi måste bestämma oss hur vi vill ha det. Att aktivt välja att låta bli att göra något är också ett val, sade Obama som har medgett att vapenlagarna är ett av hans största misslyckanden som president.

Trump trappade upp retoriken

Det republikanska partiets kommande presidentkandidat, Donald Trump, krävde på mikrobloggen Twitter att Obama skulle använda uttrycket radikal islamistiskt terror under sitt anförande.

Hoppa över Twitterpostning

Det gjorde Obama inte. Snarare betonade han behovet av att det amerikanska folket skall stå enat.

- Vi kommer att älska varandra då vi bemöter hatet och våldet. Vi kommer inte att ge efter för våra rädslor. I stället kommer vi att stå enade som amerikaner och skydda varandra, försvara vårt land och ingripa mot dem som hotar oss, sade Obama.

För att hedra offren halade Vita huset den amerikanska flaggan på halv stång.

Läs också