Hoppa till huvudinnehåll

Ukraina utmanar: Hittar Tyskland tillbaka till VM-formen?

Lika mycket som det tyska landslaget imponerade i VM 2014, lika lite har det övertygat under de två senaste åren. Kan Tyskland naturligt sätta i ett par extraväxlar när det är dags för nästa storturnering?

Tyskland-Ukraina

Grupp C, kl. 22, Lille.
Matchen sänds i TV2 och på Arenan och refereras av Christoffer Herberts och Jessica Lagerblom.

Förutsättningar:

Samtliga fyra av Yle Sportens expertkommentatorer och en klar majoritet av de läsare som röstat i vår webbomröstning tror att Tyskland blir Europamästare.

Mest av allt ett bevis på att 7–1 mot Brasilien inte är något som försvinner från näthinnan i första taget och att dagsform är oväsentligt när man tippar världsmästare.

Efter VM-guldet har det tyska landslaget nämligen haft ett par riktigt bleka år. Laget imponerade aldrig under kvalet och föll mot både Irland och Polen. Det senaste året har Tyskland dessutom åkt på hemmaförluster mot USA, England och Slovakien och sedan VM har laget också fallit mot Argentina och Frankrike.

Tyskland har alltså förlorat sju matcher sedan VM 2014, att jämföra med uppladdningen inför det världsmästerskapet, då tyskarna kom till start med elva raka matcher och ett helt år utan förlust.

Om Tyskland naturligt kan växla upp ett par pinnhål när det handlar om en storturnering kan landet givetvis bli Europamästare för första gången på 20 år, även om bara sex spelare ur startelvan från VM inleder EM i kväll.

Ukraina får finna sig i att spela andrafiolen mot världsmästarna och slår ur underläge efter att för första gången ha tagit sig till ett EM-slutspel via kval.

Det har av världspolitiska orsaker varit högturbulenta år för ukrainsk fotboll efter EM-värdskapet 2012 och bara att vara på plats är en stor seger för nationen.

Se upp för:

Thomas Müller, Tyskland.
De flesta finländares förstahandsfavorit till skytteligatiteln. Inte konstigt efter 32 mål på 71 landskamper. Nio mål i EM-kvalet mot Gibraltar, Georgien, Skottland och Polen, målskytt också i Tysklands genrep mot Ungern. Har sin målmässigt bästa säsong i Bayern München bakom sig med 20 fullträffar.

Andrij Jarmolenko, Ukraina.
Yttern gjorde sex mål i kvalet, dubbelt fler än någon annan ukrainare. Gjorde mål i bägge matcherna i playoffmötet med Slovenien och blev tungan på vågen när Ukraina tog sig vidare. Har sex säsonger i rad gjort mellan 11 och 14 mål för Dynamo Kiev i den ukrainska ligan.

Historien:

Lagens inbördes matcher består av två dubbelmöten i VM-kval, 1997 och 2001. Bägge gångerna blev det kryss i Kiev (0–0 och 1–1) medan Tyskland vann på hemmaplan (2–0 och 4–1).

Utropstecknet:

Thomas Müllers saldo i VM är helt fantastiskt, 10 mål och 6 målgivande passningar på 13 matcher. I EM-slutspel är han kvar på 0+0 efter 5 matcher. Ändring i kväll?

Frågetecknen:

Mittbacken Mats Hummels dras med en skada och hinner knappast komma i spelskick för Tyskland, och till råga på allt försvann också tilltänkta ersättaren Antonio Rüdiger från truppen med en skada.

Ukraina har frågetecken på en spelplats, ska Serhij Sydortjuk eller Viktor Kovalenko få spela som den centrala offensiva mittfältaren?

Möjliga laguppställningar:

Tyskland:
Neuer – Höwedes, Boateng, Mustafi, Hector – Khedira, Kroos – Müller, Özil, Draxler – Götze

Ukraina
Pjatov – Fedetskyj, Chatjeridi, Rakytskyj, Sjevtjuk – Stepanenko, Harmasj – Jarmolenko, Sydortjuk, Konopljanka – Zozulja

Referentens tips:

Jarmolenko och Konopljanka på yttrarna betyder att Tyskland får se upp med ukrainska kontringar. En tysk tokoffensiv är osannolik, och Joachim Löws gäng gör i stället tillräckligt för att ta en kontrollerad och behärskad seger. 1–0 till Tyskland.

Läs också