Hoppa till huvudinnehåll

1,6 miljoner euro per månad - så mycket kostar försenade västmetron

Idrottsparkens metrostation.
Det är fortfarande oklart när man kan ta metron från Idrottsparkens metrostation. Idrottsparkens metrostation. Bild: Arkkitehtitoimisto HKP Oy idrottsparkens metrostation

I fredags blev det klart att västmetron inte öppnas för trafik den 15 augusti som planerat. Ersättande bussar kostar HRT minst 1,6 miljoner euro per månad.

Allting var klart: västmetron skulle starta den 15 augusti. Men i fredags kom smällen: starten skjuts upp med flera månader.

Minst 1,6 miljoner per månad

Busslinjer hade redan dragits in, vilket betyder stora problem för bland annat Drumsö- och Esbobor. Ersättande busslinjer sätts nu in.

Enligt Helsingforsregionens trafik kostar det här upp till 1,7 miljoner euro.

- Femtio bussar i fyra veckor kostar mellan 1,6 och 1,7 miljoner euro. Det här finns det redan kontrakt för. Kostnaderna kommer att bli ännu högre, men vi vet inte ännu hur höga, säger Tero Anttila, som är direktör för kollektivtrafikplaneringen vid Helsingforsregionens trafik.

Samtidigt sparar HRT ändå in på västmetrons kostnader.

"En katastrof"

Bland Esbofullmäktiges ledamöter är det upprörd stämning.

- Det är ju en katastrof. Det är en alldeles fruktansvärt ledsam historia. Det här gör alla frustrerade: de som ska använda metron, tjänstemänen och även oss politiker, säger Mikael Eriksson (SFP).

Mikael "Misha" Eriksson.
"En väldigt ledsam histora", så betecknar Esbopolitikern, SFP:s Mikael Eriksson Västmetron. Mikael "Misha" Eriksson. Bild: Yle / Ted Urho rektor ekenäs gymnasium

Inget presstillfälle

Helsingforsregionens trafik skulle ordna en presskonferens i dag, men inhiberade det, säger kommunikationschef Mari Flink.

- Vi ordnar ett nytt presstillfälle så fort vi vet mera. Vi kommer att göra allt för att busslinjerna ska fungera också från och med den 15 augusti.

Vi är väldigt ledsna över situationen. Vi kommer att informera passagerarna så fort vi vet mera.― Mari Flink, kommunikationschef, HRT

Flera busslinjer hade lagts ner och chaufförer sagts upp inför västmetrons start 15 augusti.

- Vi är väldigt ledsna över situationen. Vi kommer att informera passagerarna så fort vi vet mera, säger Flink.

Hon lovar att kollektivtrafiken kommer att fungera också i höst, även om det kan bli frågan om längre restider.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.