Hoppa till huvudinnehåll

Clinton och Trump drabbade samman om massakern i Orlando

Hillary Clinton och Donald Trump.
Clinton och Trump kommenterade terrorattacken i Orlando. Hillary Clinton och Donald Trump. Bild: EPA Hillary Clinton,Donald Trump

Hillary Clinton och Donald Trump höll på måndagen var sitt tal med anknytning till masskjutningen i Orlando. Clinton varnade för att demonisera amerikanska muslimer medan Trump krävde ett inreseförbud för muslimer till USA.

Trump hävdade att masskjutningen, som var det blodigaste terrordådet i USA sedan 9/11-attackerna, aldrig skulle ha ägt rum om gärningsmannens familj inte hade tillåtits flytta till USA från Afghanistan.

- Vi kan inte längre gå som katten runt het gröt. Jag krävde ett inreseförbud efter attacken i San Bernardino. Det togs emot med hån och ilska. Men många har sagt att jag hade rätt. Vi måste ta reda på vad som är på gång. Inreseförbudet hävs då vi som nation klarar av att granska de människor som väller in i vårt land, sade Trump i ett tal i Manchester, New Hampshire.

Trump diskuterar med NRA

Det republikanska partiets presidentkandidat hävdade att Hillary Clintons politik skulle leda till en eskalerande radikal islamistisk immigration.

- Hon vill ta ifrån oss våra vapen och låta folk som vill slakta oss komma in i landet. Jag kommer att vara i kontakt med vapenlobbyn NRA för att säkerställa att vi har kapacitet att skydda oss mot terrorism, sade Trump.

Vädjade till hbtq-personer

Trump hade ursprungligen planerat att hålla ett tal om Bill och Hillary Clintons affärer samt Clintonstiftelsen, men han ändrade på sina planer efter terrordådet i Orlando.

I motsats till en del republikaner uttryckte han sitt starka stöd för hbtq-personer och han fördömde i skarpa ordalag det faktum att gärningsmannen utförde sin attack mot en gayklubb.

- Detta är en mörk händelse i USA:s historia. En radikal islamistisk terrorist ville inte bara döda amerikaner. Han ville döda personer på grund av deras sexuella läggning. Kom ihåg att radikal islam är mot kvinnor, mot homosexuella och mot amerikaner, sade Trump och vädjade till hbtq-personer att rösta på honom.

- Hillary Clinton kan inte påstå att hon stöder hbtq-personer samtidigt som hon försöker öppna gränserna för folk som vill förtrycka deras rättigheter.

Clinton rekommenderar skärpta vapenlagar

Hillary Clinton talade i motsats till Trump för striktare vapenlagar. Hon konstaterade att det borde vara förbjudet för folk som varit misstänkta för terrorism att köpa vapen.

Trots att den federala polismyndigheten FBI hade undersökt gärningsmannen Omar Mateen på grund av terrormisstankar, kunde han köpa vapen för ett par veckor sedan i Florida.

Clinton krävde att ett förbud mot tunga automatvapen införs.

- Det är viktigt att vi hindrar terroristerna från att ha tillgång till de verktyg de behöver för att utföra attacker. Det gäller framför allt tunga automatvapen som användes i samband med attackerna i Orlando och San Bernardino, sade Clinton vilket publiken i Cleveland belönade med stående ovationer.

Drog paralleller till 9/11-attackerna

Clinton, som med stor sannolikhet nomineras till det demokratiska partiets presidentkandidat, vädjade till amerikanerna att samla sina led på samma sätt som efter attackerna mot World Trade Center den 11 september 2001.

- Amerikaner från alla samhällsskikt delade ett gemensamt syfte den 12 september. Vi stödde varandra. Vi attackerade inte varandra, vi samarbetade för att skydda vårt land och bygga upp vår stad. Det är dags att återuppliva den stämningen och ta fram det bästa i vårt land och det bästa inom oss, sade Clinton som fungerade som senator för New York då 9/11-attackerna ägde rum.

Hon tog också avstånd från Donald Trumps förslag att införa ett inreseförbud mot muslimer.

- Anti-muslimska brandtal och hot om att förbjuda muslimska amerikaners vänner och familjer samt muslimska affärsmän att komma in i landet sårar den stora majoriteten av muslimer som älskar frihet och hatar terrorism. Precis som förslag om att vi borde övervaka visa amerikaner på grund av deras religion, sade Clinton och hävdade att dylika förslag är farliga.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes