Hoppa till huvudinnehåll

Dyrt att bygga om Virkby bibliotek

En famn full med böcker.
Bibliotekspersonalen i Virkby måste bära böcker till bokbussen. En famn full med böcker. Bild: Yle / Hanna Othman böcker,bibliotek,bibliotek och arkiv,ungdomslitteratur,bokbussar,bokbuss,bokbussen i sibbo

Virkby bibliotek i Lojo måste byggas om och det blir dyrare än beräknat. Stadsstyrelsen remitterade frågan om tilläggsanslag för Virkby bibliotek på sitt senaste möte.

Bokbussen behöver ändamålsenliga lokaler. Det behövs också en hiss och ett nytt bord för kundbetjäning i biblioteket.

Bokbussen i Virkby kommer från och med nästa år att vara Lojos enda bokbuss. Bokbussen i norra Lojo dras in och bokbussen Saima ska i stället köra dubbla turer.

Det innebär att bokbussens samlingar fylls på i Virkby bibliotek under dagen. Personalen måste nu ta sig till och från bokbussen via en brant spiraltrappa.

Bär böcker i famnen

Det går inte att skuffa färdiga modulvagnar med böcker till bokbussen utan personalen måste bära böckerna antingen i famnen eller i korgar eller lådor. En hiss i Virkby bibliotek skulle göra arbetet säkrare och mera ändamålsenligt för personalen.

Bokbussen finns nu i en trång och fuktig lokal och är i stort behov av att förnyas. Betjäningsdisken vid Virkby bibliotek är dessutom gammal och är inte ergonomisk. Den behöver bytas ut.

Pengarna räcker inte till

Det finns 300 000 euro i årets investeringsbudget i Lojo för ombyggnadsarbetena i Virkby bibliotek. Men pengarna räcker inte till.

Kultur- och fritidsnämnden i Lojo hade föreslagit att stadsstyrelsen och i sista hand stadsfullmäktige skulle bevilja 100 000 euro i tilläggsanslag för Virkby bibliotek i nästa års budget.

Stadsstyrelsen beslöt enhälligt på förslag av stadsdirektören att remittera frågan för ny beredning.

  • Suvi Lindén tillbaka i Finland: "Jag har inget att tillägga"

    Hon fortsätter sin fåordiga linje i Patrias Ugandahärva.

    Ex-ministern Suvi Lindén (Saml.) som har varit en av figurerna i Ugandahärvan har återvänt hem till Finland, och då nyhetsbyrån STT ställde frågor åt henne på Helsingfors-Vanda flygfält ville hon inte ge några kommentarer.

  • Kaskö tar inte emot kvotflyktingar

    Kaskö ger kommunplatser åt de som fått uppehållstillstånd.

    På torsdagskvällen röstade Kaskö stadsfullmäktige ner ett förslag om att ta emot 15 kvotflyktingar. I stället gick man på stadsstyrelsens linje att erbjuda kommunplatser åt 15 asylsökande som fått uppehållstillstånd.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland