Hoppa till huvudinnehåll

Hopp om bättre priser på pälsauktion

Blårävsskinn
Blårävsskinnens pris landade under lönsamhetsnivån på Saga Furs juniauktion i Vanda. Minkskinnen går lite bättre. Blårävsskinn Bild: Yle/Sofi Nordmyr blårävspäls

Den pågående pälsauktionen i Vanda ger hopp om att priserna ska stiga. Samtliga minkskinn gick åt när de auktionerades ut på söndagen.

Dessutom höjdes priset på hanminkskinnen av typerna Velvet med omkring 5-10 procent jämfört med auktionen i Köpenhamn i april.

- Minken säljer bra. Minkuppfödarna har mindre förluster än rävuppfödarna. Men det är ingen vinst i minkförsäljningen än, säger Ulf Eriksson, styrelseordförande för Svenska Österbottens Pälsdjursordlarförening (SÖP).

Eriksson säger att vissa typer av mink kan ge vinst. När det gäller rävskinnen såldes de till ett pris som ligger under lönsamhetsnivån.

Ulf Eriksson
Ulf Eriksson Ulf Eriksson Bild: Yle/Sofi Nordmyr eriksson

Botten är nådd

Till skillnad från auktionen i december gick blårävsskinnen åt på Saga Furs auktion i Vanda: Dessutom såldes de till ett lite bättre pris än i våras.

- Förhoppningsvis är botten nådd, nu ska det gå uppåt. Det var drag på auktion och det kändes som att det blir bättre, säger Eriksson.

I dag måndag säljs bland annat bruna honminkskinn.

Saga Furs juniauktion pågår 8 till 17 juni. På auktionen säljs 5,5 miljoner minkskinn samt 700 000 räv- och finnsjubbskinn.

När decemberauktionen gick av stapeln gick skinnen inte åt eftersom de kinesiska kunderna inte dök upp. Marsauktionen gick också den dåligt och en del pälsdjursuppfödare har fått lägga lapp på luckan.

Nästa auktion är i Köpenhamn i midsommarveckan, då säljs en del finska skinn. Men för de flesta finländska pälsdjursuppfödarna är siktet inställt på Saga Furs auktion i september.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.