Hoppa till huvudinnehåll

Hopp om bättre priser på pälsauktion

Blårävsskinn
Blårävsskinnens pris landade under lönsamhetsnivån på Saga Furs juniauktion i Vanda. Minkskinnen går lite bättre. Blårävsskinn Bild: Yle/Sofi Nordmyr blårävspäls

Den pågående pälsauktionen i Vanda ger hopp om att priserna ska stiga. Samtliga minkskinn gick åt när de auktionerades ut på söndagen.

Dessutom höjdes priset på hanminkskinnen av typerna Velvet med omkring 5-10 procent jämfört med auktionen i Köpenhamn i april.

- Minken säljer bra. Minkuppfödarna har mindre förluster än rävuppfödarna. Men det är ingen vinst i minkförsäljningen än, säger Ulf Eriksson, styrelseordförande för Svenska Österbottens Pälsdjursordlarförening (SÖP).

Eriksson säger att vissa typer av mink kan ge vinst. När det gäller rävskinnen såldes de till ett pris som ligger under lönsamhetsnivån.

Ulf Eriksson
Ulf Eriksson Ulf Eriksson Bild: Yle/Sofi Nordmyr eriksson

Botten är nådd

Till skillnad från auktionen i december gick blårävsskinnen åt på Saga Furs auktion i Vanda: Dessutom såldes de till ett lite bättre pris än i våras.

- Förhoppningsvis är botten nådd, nu ska det gå uppåt. Det var drag på auktion och det kändes som att det blir bättre, säger Eriksson.

I dag måndag säljs bland annat bruna honminkskinn.

Saga Furs juniauktion pågår 8 till 17 juni. På auktionen säljs 5,5 miljoner minkskinn samt 700 000 räv- och finnsjubbskinn.

När decemberauktionen gick av stapeln gick skinnen inte åt eftersom de kinesiska kunderna inte dök upp. Marsauktionen gick också den dåligt och en del pälsdjursuppfödare har fått lägga lapp på luckan.

Nästa auktion är i Köpenhamn i midsommarveckan, då säljs en del finska skinn. Men för de flesta finländska pälsdjursuppfödarna är siktet inställt på Saga Furs auktion i september.

Läs också