Hoppa till huvudinnehåll

Nato placerar fyra bataljoner i Baltikum och Polen

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel den 13 juni 2016.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel den 13 juni Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel den 13 juni 2016. Bild: EPA / OLIVIER HOSLET Jens Stoltenberg,natos generalsekreterare,Nato

Atlantpakten Nato väntas på tisdag fatta beslut om att stationera fyra nya internationella bataljoner i de tre baltiska länderna samt Polen.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg bekräftar att Polen och de tre baltiska länderna kommer att få varsin multinationell bataljon som skall rotera sina manskap.

Natos försvarsministrar väntas godkänna beslutet på tisdag då de möts i Bryssel.

- Det här kommer att sända en klar signal att Nato är redo att försvara alla allierade, konsaterade Stoltenberg i Bryssel.

Det har länge spekulerats i att Nato vill stationera styrkor i de baltiska länderna men fram till nu har man inte avslöjat hurudana styrkor det är frågan eller var de skall placeras.

Stoltenberg tillade att bataljonerna kommer att ledas av militärpaktens militära ledare.

Bataljonerna består av 4 000 soldater

USA.s Natoambassadör Douglas Lute säger att närmare detaljer om bataljonernas sammansättning och nationalitet kommer att avslöjas vid Natotoppmötet i juli.

Enligt tjänstemannakällor inom Nato kommer bataljonerna att bestå av sammanlagt 4 000 soldater.

USA, Storbritannien och Tyskland har meddelat att de kan ta ansvar för att bilda tre av bataljonerna, även om alla soldater i de tre bataljonerna inte kommer från dessa tre länder.

USA placerade soldater i de baltiska länderna år 2014 då Ryssland ockuperade och annekterade Krimhalvön.

De baltiska länderna har länge velat ha permanenta Natostyrkor för att värja sig mot militära hot från Ryssland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes