Hoppa till huvudinnehåll

Vilt italienskt firande – slog Belgien i stormötet

Leonardo Bonucci och Emanuele Giaccherini, EM 2016.
Leonardo Bonucci assisterade och Emanuele Giaccherini prickade in Italiens mål mot Belgien. Leonardo Bonucci och Emanuele Giaccherini, EM 2016. Bild: EPA Leonardo Bonucci,Emanuele Giaccherini

Italien höll nollan. Har ni hört den förut? Jodå. Den italienska defensiven lyckades hålla Belgien på mattan i EM-slutspelets första stormatch.

Har ni hört talas om BBC-kedjan? Real Madrids anfallstrion med Karim Benzema, Gareth Bale och Cristiano Ronaldo? Det är eventuellt den kändaste.

Italiens alldeles egna BBC-kedja är kanske inte lika sexig, men den är minst lika bra. Italien radade upp Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli och Giorgio Chiellini i en vältrimmad trebackslinje i EM-premiären mot Belgien. Addera veteranmålvakten Gianluigi Buffon och den vattentäta Juventus-kvartetten var återförenad i landslaget.

Dusten i Lyon var EM-slutspelets första riktigt stora drabbning. Förutsättningarna var BBC-formulerade: Belgien skulle anfalla, Italien skulle stå rätt.

Eden Hazard och Andrea Barzagli.
Eden Hazard hade fullt upp med att ta sig förbi Andrea Barzagli och de övriga i Italiens försvar. Eden Hazard och Andrea Barzagli. Bild: EPA Eden Hazard,Andrea Barzagli

Läckert ledningsmål

Det luktade målsnålt långa vägar och Italien startade precis som väntat. Gli Azzuri sätter defensiven först och tar det därifrån.

Italien är en liten outsider i sommarens EM och med världens kanske bäst taktiskt drillade försvar kan det gå hur som helst. I den första halvleken mot Belgien tog BBC-trion knappt ett steg fel.

Då blir Gli Azzuri livsfarligt. Offensiven är tillräckligt bra och idéerna är rätt tydliga. Förbundskaptenen Antonio Conte vill gärna se raka uppspel till anfallsparet. På ett sådant slog Italien också till efter en halvtimme.

Bonuccis långa boll bakom backlinjen var perfekt. Emanuele Giaccherini smög in bakom Toby Alderweireld, plockade ner bollen snyggt på bröstet och placerade in 1–0.

Lukaku brände jätteläge

Ett Italien i ledning är inte lustigt att handskas med. Att låsa upp den defensiven kan vara lika knepigt som att ta sig igenom Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt.

Belgien tog ändå över markant efter paus och det första kanonläget fick Romelu Lukaku. Everton-anfallaren fick fritt fram efter en snabb omställning, men Lukaku avslutade utanför.

Romelu Lukaku.
Romelu Lukaku brände ett jätteläge. Romelu Lukaku. Bild: EPA Romelu Lukaku

Den belgiska förbundskaptenen Marc Wilmots bytte in fler offensiva pjäser och sista kvarten var det allt eller inget som gällde för det stjärnspäckade laget. Det hettade till ordentligt ett par gånger, men Belgien hade ändå förtvivlat svårt att dra åt skruvarna.

Den italienska BBC-kedjan höll tätt – och på stopptid utökade Graziano Pelle till 2–0. De tre poängen ger Italien goda möjligheter att vinna grupp E och få en något behagligare resa i EM.

– De andra länderna har varit lite nervösa i sin EM-premiär, medan Italien spelade sitt spel och gjorde bara det de skulle, säger Yles expert Petri Pasanen.

Härnäst väntar Sverige för italiensk del. Den matchen spelas på fredag. För Belgien finns inget annat än full pott att sikta på i lördagens match mot Irland.

Resultat:

Belgien–Italien 0–2 (0–1)
Mål: Emanuele Giaccherini 0–1, Graziano Pelle 0–2.