Hoppa till huvudinnehåll

Brottet som ingen vill uppmärksamma

Människor går på en gata omringad av sexbutiker.
Människor går på en gata omringad av sexbutiker. Bild: EPA/CHRISTIAN CHARISIUS prostitution,Hamburg,Tyskland,sexköp,människohandel

Ungefär 5 000 kvinnor skeppas årligen till Europa som sexslavar. Av dessa är det endast en bråkdel som någonsin lyckas frigöra sig från människohandlarnas grepp. De flesta av de afrikanska prostituerade kommer illegalt från Nigeria.

Vid Kristinestads mottagningscentral har man under åren fått ta emot några av människohandelns offer och just nu har man ett tiotal nigerianska kvinnor vid mottagningscentralen. Enligt chefen för mottagningscentralen, Annica Riddar, förstår man inte bakgrunden till kvinnornas nöd här i Finland.

- Det hjälper ju inte att avvisa nigerianska kvinnor, eftersom människohandeln fortsätter då de återvänder till hemlandet. De forslas ut igen till Grekland, Italien eller vart som helst. Inte stannar de i Nigeria.

- Ge dem någon liten kortare utbildning så att de har någon färdighet då de återvänder till Nigeria. Ofta kan inte de här kvinnorna skriva eller läsa och de har ingen utbildning. De är lätta offer för människohandlarna.

Människohandeln är just nu den snabbast växande kriminella aktiviteten i världen och speciellt fattiga kvinnor från Asien och Afrika säljs ofta som sexslavar till Europa. Kvinnorna lovas guld och gröna skogar, men väl framme i Europa är sanningen en helt annan.

Anne och Alex Abok jobbar emot människohandel.
Anne och Alex Abok Anne och Alex Abok jobbar emot människohandel. Bild: Yle/Juho Karlsson människohandel,media campaign against human trafficking,Nigeria

Vill ge offren en röst

Organisationen MeCAHT (Media Campaign Against Human Trafficking) försöker hjälpa offren hemma i Nigeria, i Sydafrika och i Europa. Två av organisationens frontfigurer, det nigerianska paret Anne och Alex Abok, säger att deras arbete går ut på att ge offren en röst, så att beslutsfattare runt om i världen uppmärksammar hur stort problem människohandeln är.

- När Anne åkte till Nederländerna och de röda lyktornas distrikt såg hon tecken på människohandel och nigerianska kvinnor i fönstren. Det gav oss glöden att använda media för att kämpa mot människohandel, bland annat genom videofilmer och fotografier, säger Alex Abok.

"Det är inte våldet som håller dem kvar utan voodoons grepp om kvinnorna."

Detta arbete gör paret Abok även här i Finland och försöker hjälpa oss finländare att förstå den bakgrund som offren för människohandeln kommer från. De animistiska religionerna har fortfarande ett starkt fotfäste i Nigeria och människohandlarna använder sig ofta av den spirituella världen och voodoopräster för att hota kvinnorna att göra som de vill.

- Det är ett stort problem. Det är inte våldet som håller kvinnorna kvar i Europa utan voodoons grepp om kvinnorna. De har svurit en ed, som de inte vågar bryta, förklarar Anne Abok.

Ett annat problem är den ingrodda idén i den nigerianska kulturen om att man måste åka utomlands för att snabbt tjäna pengar.

- Människohandlarna drar nytta av människornas desperation och det är också då de tar till voodoon för att hålla dem kvar i desperationen.

Fryses ut av familjen

Om kvinnorna lyckas ta sig ur sexslaveriet har de dock en svår väg att gå innan de kan återvända till Nigeria. Om de kommer hem tomhänta ser familjen det som ett misslyckande och fryser ut dem. Och då är de återigen ett lätt offer för människohandlarna.

Därför hoppas Alex Abok att de europeiska länder där kvinnorna söker skydd, men som inte ger dem asyl, i alla fall kan erbjuda dem någon sorts utbildning som de kan ta med till hemlandet.

- Då de kommer tillbaka med någon sorts kompetens känner de sig mer värdiga än om de inte kommer hem med något.

Men drömscenariot för Alex och Anne Abok är givetvis att kvinnorna skulle få stanna i de länder där de söker asyl.

- Vi borde ta asylsökande människohandelsoffer mer på allvar än vi har gjort hittills. Om inte människohandel är en orsak att ge någon asyl, så vet jag inte vad som är det. Det är det snabbast växande brottet i världen. Alla länder borde kämpa emot det och ge rum för offer för människohandel, säger Anne Abok.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten