Hoppa till huvudinnehåll

Esboborna kan få direkta busslinjer trots Västmetrons försening

buss 132 i kampens bussterminal
Tanken var att direktbussar från södra Esbo skulle ersättas i höst med matartrafik till västmetron. Nu måste HRT lägga om sina planer. buss 132 i kampens bussterminal Bild: Yle/Eva Maria Koskinen buss,busstrafik

Det kan finnas direkta busslinjer från södra Esbo till centrum av Helsingfors i höst. Allt beror på förhandlingarna med bussbolagen.

Västmetron försenas med flera månader men det går inte att bromsa omläggningen av busslinjerna i södra Esbo.

På Helsingforsregionens trafik strävar man efter att ordna tillfälliga busslinjer som delvis skulle använda samma rutter som de nuvarande bussarna.

- Jag är säker att det blir direkta busslinjer, men exakt hur det ser ut i mitten av augusti vet jag inte. Det är ännu på planeringsbordet och beror också på hurdana resultat vi når i förhandlingarna med bussbolagen, som vi börjar med den här veckan, säger Tero Anttila som är chef för kollektivtrafikplaneringsavdelningen vid Helsingforsregionens trafik.

Bussnätet i södra Esbo kommer i höst att vara en kombination av det nuvarande linjenätet och det som är planerat för när västmetron öppnas.

Tero Anttila berättade om HRT:s planer för Esbo stadsfullmäktige på måndag kväll.

Läs mera:

Hård tidspress när förhandlingarna med bussbolagen börjar

Helsingforsregionens trafik bestämde på sitt styrelsemöte att inleda förhandlingarna om ersättande rutter på grund av västmetrons försening. Tidspressen är stor då ett beslut ska vara fattat nästa vecka.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen