Hoppa till huvudinnehåll

Evira: Gömda allergener i vart tionde livsmedel

Choklad
Choklad Bild: Tero Kyllönen lördax

Vart tionde livsmedel som innehåller allergener saknar varningar om det på förpackningarna. De nämns inte heller i innehållsförteckningen, visar en samnordisk undersökning.

Forskarna letade efter bland annat mjölk, nötter, ägg och gluten i produkter där de här allergenerna inte fanns med i innehållsförteckningen. Sammanlagt över 350 produkter undersöktes.

Det visade sig bland annat att det fanns mjölkprotein i 12 procent av produkterna där det varken skulle finnas mjölk eller spår av mjölk enligt innehållsförteckningen. Det här var särskilt vanligt i choklad och bageriprodukter.

Kan leda till allvarliga allergiska reaktioner

Resultaten innebär att tusentals mjölkallergiska barn och vuxna riskerar att reagera på var fjärde chokladprodukt och var tjugonde bageriprodukt som inte anger mjölk i ingrediensförteckningen, säger specialforskaren Minna Anthoni på livsmedelssäkerhetsverket Evira. Anthoni har lett projektet.

- Det är mycket viktigt att företag förstår att mjölkallergi kan leda till lika allvarliga reaktioner som jordnöt och nötter,

Choklad en problematisk produkt

Chokladen visade sig överlag vara problematisk. Vissa chokladprodukter som hade en varning för spår av mjölk, hasselnöt eller jordnöt innehöll så höga halter av någon av allergenerna att hälften av allergikerna kunde få en allergisk reaktion.

Enligt Evira måste allergikerna kunna lita på förpackningarnas märkningar. Evira kräver därför att livsmedelsföretagen förbättrar rutinerna kring märkningen, hanteringen av allergener och inköp av råvaror.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes