Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: 1300 gymnaster på plats i Kristinestad

Elin Blomqvist
Elin Blomqvist. Elin Blomqvist Bild: Privat elin blomqvist,Finlands Svenska Gymnastikförbund

Finlands Svenska Gymnastikförbunds gymnastikfester ordnas i regel vart fjärde år. Gymnastikfesterna samlar gymnaster från hela Svenskfinland, från Karleby i norr till Lovisa i öster.

Varje förening, som är medlem i FSG, har möjlighet att ansöka om att få ordna festen. Vem som får äran att vara lokal arrangör för festen avgörs ungefär tre år innan, och de tre följande åren är garanterat arbetsfyllda för arrangörsföreningen.

Den första gymnastikfesten arrangerades 1897 i Björneborg. Förbundsfesterna i sin nuvarande form fick sin början efter kriget genom gymnastikfesten i Jakobstad 1947. Lappfjärds Gymnastikförening är nu för första gången lokal arrangör och Kristinestad alltså plats för gymnastikfesten i år.

Arrangörsföreningen har i tre års tid jobbat för festivalen. Planerat för bland annat logi, bespisning, marknadsföring, galaföreställningar och huvudfestarrangemang. Nu samlas kring 1300 deltagare och för att alla dessa ska trivas finns ett stort antal funktionärer som hjälper till för att allt ska löpa så smidigt som möjligt.

Utöver uppträdanden finns det andra aktiviteter för såväl barn som vuxna, allt planerat och koordinerat av lokala arrangörerna. Lappfjärds Gymnastikförening antog utmaningen. Det har varit ett stort projekt, men också ett projekt som kommit att ge arrangörerna mycket: hårt arbete, men också samvaro och gemenskap.

200 samspelta dansare och gymnaster

För att evenemanget ska vara lyckat och till belåtenhet för alla deltagare behövs publik, både på galor och huvudfest, men också i stadsbilden, längs med gator och torg, där det också ordnas uteuppvisningar under festdagarna. Biljetter till de olika evenemangen går att köpa i festkansliet på simhallens andra våning eller vid dörren inför respektive uppvisning.

Festivalhelgen inleds med träningar av förbundsmassprogrammen på fredag förmiddag. Samtliga massprogram har tränats runtom i de finlandssvenska föreningarna under vintern och våren och nu är det dags att stråla samman för de sista finslipningarna.

I år har deltagarna kunnat välja mellan många olika typer av program och vi kommer på söndagens huvudfest på Kristinaplan att få njuta av hela åtta massprogram. De olika massprogrammen samlar många deltagare och vi kommer att få se program med över 200 samspelta dansare och gymnaster.

Också de, sett till deltagarantal, mindre programmen bjuder oss på roliga effekter och intressanta koreografier. Festivaldansen med koreografi av dansgruppen Illusion kommer att fungera som avslutning och då samlas över 900 gymnaster och dansare på gräsmattan. Galaföreställningarna i Kristinahallen bjuder därtill på högklassiga uppvisningar både på fredag och lördag.

Hålltider för festivalen

Fredag

• Deltagarna anländer på förmiddagen. Träningarna pågår hela dagen
• Fredag kl.18 och kl.20 arrangeras galaföreställningen ”Minnen” i Kristinahallen
• Kvällsaktiviteter runt om i Kristinestad. Bl.a. Open stage nere vid strandpromenaden samt kvällsandakt i Ulrika Eleonora kyrka

Lördag

• Träningsturerna för massprogramsdeltagarna startar från kl.7.30
• Festparaden går genom staden kl.14. Startar från Östra sidan och går till Rådhusparken där invigningen hålls. Efter invigningen uppträdanden på torgscenen.
• Lördag kl.16 och kl.18 arrangeras galaföreställningen ”Tillsammans” i Kristinahallen.
• Kvällsaktiviteter för barn, ungdomar och vuxna runtom i Kristinestad

Söndag

• Generalrepetitioner av massprogrammen på förmiddagen.
• Huvudfesten arrangeras på Kristinaplan kl.14. Förbundsmassprogrammen visas.

Elin Blomqvist
festivalkoordinator FSG

Läs också

Nyligen publicerat - Sport