Hoppa till huvudinnehåll

Gärningsmannen i Orlando var stamkund på gayklubbar

Omar Mateen sköt ihjäl 50 människor på en nattklubb i Orlando den 12 juni 2016.
Omar Mateen ska ha besökt gayklubbar i Orlandoområdet i flera år. Han sägs också ha varit stamkund vid klubben Pulse där han dödade 49 människor. Omar Mateen sköt ihjäl 50 människor på en nattklubb i Orlando den 12 juni 2016. Bild: / All Over Press Omar Mateen,orlando,Orlando, Florida,Massmördare

Bekanta och kurskamrater från polisskolan vittnar om att gärningsmannen i söndagens masskjutning ofta besökte gayklubbar i Orlandoområdet. – Kanske blev han radikaliserad och hatade den han var, säger en artist som minns gärningsmannen från den angripna klubben Pulse.

Gärningsmannen i masskjutningen i Orlando, Omar Mateen, besökte ofta stadens gayklubbar och sökte kontakt med män via dejtningsappar, berättar flera vittnen.

En av gärningsmannens kurskamrater från polisskolan säger att han besökte flera klubbar tillsammans med Mateen under utbildningen.

Han uppger att Mateen också ville bjuda ut honom på dejt.

– Vi gick till några av krogarna tillsammans och hängde en del i samma grupp. Jag var inte öppet homosexuell då, så jag tackade nej till hans inbjudan, säger mannen till Palm Beach Post.

Mannen, som vill förbli anonym, säger att han tror att Mateen själv var homosexuell men var rädd för att vara öppen om det med sin omgivning.

– Han hade svårt med sociala sammanhang. Han ville mycket gärna passa in men hade svårt med att få vänner, säger mannen.

Stamkund vid angripna klubben

Mateen ska också ha besökt klubben Pulse, där han dödade 49 människor natten till söndag, över tio gånger före attentatet.

Flera stamkunder på klubben säger till Los Angeles Times att de vet att de hade sett Mateen vid klubben många gånger.

– Ibland satt han i ett hörn och drack för sig själv. Någon gång blev han så berusad att han blev högljudd och aggressiv, säger dragartisten Ty Smith, som också uppträdde på Pulse, till tidningen.

En av stamkunderna, Kevin West, säger att han hade kontakt med Mateen via en app för homosexuella män, men aldrig hade träffat honom.

De sågs ändå av en händelse utanför Pulse precis före attacken.

– Han gick förbi mig mot klubben och jag sade hej. Han svarade hej och fortsatte gå. Man såg i hans ögon att något var på gång, säger West.

Hundratals människor samlades för att sörja och hedra offren i massakern vid en minnesstund i Orlando den 13 juni 2016.
Hundratals människor samlades för att sörja och hedra offren i massakern vid en minnesstund i Orlando den 13 juni. Hundratals människor samlades för att sörja och hedra offren i massakern vid en minnesstund i Orlando den 13 juni 2016. Bild: EPA / JOHN TAGGART minnesstunder,Orlando, Florida,masskjutning,USA

”Kanske han hatade den han var”

En annan dragartist, Chris Callen, som uppträdde på Pulse, säger att flera människor som jobbade där kommer ihåg Mateen som stamkund på klubben och uppskattar att han besökte klubben i åtminstone tre år.

Callen minns första gången han träffade Mateen.

– Han verkade vara en trevlig kille, säger Callen till New York Daily News, vi hälsade på varandra vid baren då jag var klädd i drag och han verkade helt bekväm.

– Han stod och pratade med någon vid scenen då jag uppträdde. Senare samma kväll dansade han med någon annan kille, säger Callen som har svårt att förstå att samma person begick massakern natten till söndag.

– Kanske han bara blev galen. Kanske var det så att han radikaliserades och hatade den han var, säger Callen.

Konflikt med familjen

Också Mateens före detta fru Sitora Yusifiy säger att hon trodde att han kan ha varit homosexuell men försökte dölja det för sin familj.

Enligt exfrun berättade Mateen för henne att han tidigare besökte gayklubbar.

– Jag tror att det var en sida av honom han levde med men som han inte ville avslöja för alla, säger Yusifiy.

I en intervju för brasiliansk tv tillsammans med sin nuvarande fästman säger Yusifiy att Mateen grälade med sin far Siddiq Mir Mateen, och att fadern kallade honom för öknamn som anspelade på homosexualitet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes