Hoppa till huvudinnehåll

Live: Grannländerna jagar första EM-segern sedan 1964

Österrike och Ungern har sammanlagt spelat sju matcher i tre EM-turneringar. Segerkontot är öppnat, men den enda triumfen kom för 52 år sedan efter förlängning.

Österrike–Ungern

Grupp F, kl. 19, Bordeaux
Matchen sänds i TV2 och på Arenan med referat av Kristian Karlsson och expertkommentator Sebastian Strandvall.

Förutsättningar:

Österrike kvalificerade sig för första gången via kval till ett EM genom att vinna grupp G. Lagets fungerande försvarsspel räckte till mot mediokra Sverige och Ryssland, medan Marc Janko och David Alaba levererade framåt. I hemma-EM 2008 blev Österrikes saldo två förluster och matchen mot Polen slutade oavgjort.

Många experter kallar Österrike för turneringens "svarta häst". Ett slitet uttryck, men ser man på gruppen kan laget mycket väl ta sig till kvartsfinal. Då är en seger över grannen Ungern ett måste.

Ungern däremot anses vara ett av turneringens svagaste lag. Gruppen med Österrike, Portugal och Island är knepig, men ungrarna är väl medvetna om att tre poäng mycket väl kan räcka till avancemang. En poäng mot Österrike skulle kännas som fem rätt på Viking Lotto för Bernd Storcks manskap.

I EM-kvalet lottades Ungern i samma grupp med Finland. Ungrarna vann båda matcherna med 1–0 och efter bortasegern i Helsingfors fick Mixu Paatelainen foten.

Ungern har varit med i EM två gånger. Saldot är fyra matcher som resulterat i tre förluster och en seger. Den kom i bronsmatchen 1964 efter förlängning över Danmark.

Se upp för:

David Alaba, Österrike
Bayern München-stjärnan är 23 år gammal och har redan hunnit med 46 landskamper som resulterat i elva fullträffar. Fyra av dem kom i kvalet till slutturneringen i Frankrike. En av Europas mest mångsidiga fotbollsspelare. Marcel Koller kommer högst antagligen att placera honom på det defensiva mittfältet, men det betyder inte att Alaba inte skulle vara inblandad i det mesta Österrike skapat framåt.

Balazs Dzsudzsak, Ungern
Låg bakom de flesta farligheterna då Ungern slog Finland med 1–0 i november 2014. Trivs bäst på vänsterkanten varifrån han kan leverera precisa inlägg med sin känsliga vänsterfot. Spelar i turkiska Bursaspor där han ändå hade en relativt tung säsong och laget slutade på en elfte plats i serien.

Historien:

Mellan 1867 och 1918 var länderna en och samma nation, Österrike–Ungern. Under den tidsperioden hade de ändå skilda landslag i fotboll. De senaste tävlingsmatcherna spelades i kvalet till VM 1986. Då vann Ungern med klara siffror både hemma och borta.

Utropstecknen:

Gamle gode Gabor Kiraly. Målvakten med de långa byxorna. Spelar han mot Österrike så bli han den äldsta EM-spelaren genom tiderna. Kiraly "fyller" idag 40 år och 75 dagar. Lothar Matthäus som innehar det nuvarande rekordet var dryga 39 år då han spelade för Tyskland i EM 2000.

Frågetecknen:

Ungerns anfall. Visst, hela elva spelare gjord mål i EM-kvalet, men endast Daniel Böde och Kriztian Nemeth gjorde fler än ett mål. Båda hittade rätt två gånger.
Blir intressant att se hu Österrike hanterar den för laget nya situationen att agera förhandsfavorit i ett slutspel.

Möjliga laguppställningar:

Österrike:
Almer – Klein, Dragovic, Prödl, Fuchs – Baumgartlinger, Alaba – Harnik, Junuzovic, Arnautovic – Janko

Ungern:
Kiraly – Fiola, Guzmics, Lang, Kadar – Pinter, Nagy – Kleinheisler, Gera, Dzsudszak – Szalai

Referentens tips:

Österrike är favorit, inget snack om den saken. Men som vi sett i de tidigare matcherna så har vi knappast något målfyrverkeri att förvänta oss. Jag tror ändå att Österrike tar efter Frankrike, Wales, Tyskland och Italien och gör två mål i en och samma match. 2–0 till Österrike.