Hoppa till huvudinnehåll

Lyxigt lärcenter inspirerade Kvevlaxbor

Kvevlax skola
Kvevlax skola Bild: Yle/Sarah Karjalainen Kvevlax,kvevlax skola,skolor,Korsholm,Österbotten

Byskoleförespråkarna motsätter sig ett lärcenter i Kvevlax på de små skolornas bekostnad. I Kvevlax är tongångarna annorlunda och planerna gillas.

Ett 40-tal personer hade samlats i Kvexlax på måndagkväll för att höra det senaste kring planerna på ett lärcenter i Kvevlax. Korsholms kommun stod som arrangör för mötet. I byarna runt Kvevlax kämpar man för sina byskolor som dras in ifall lärcentret förverkligas, i Kvevlax vinner planerna däremot uppskattning.

Bibliotek i anslutning till lärcentret

Det finns i dagsläget enbart skisser på hur ett lärcenter i Kvevlax kunde se ut. Enligt skisserna kunde biblioteket placeras i anslutning till lärcentret och det kom som en överraskning för många eftersom det finns ett fungerande bibliotek i Kvevlax.

- Jag förstår att bibliotekspersonalen blev fundersamma över en eventuell flytt av biblioteket, säger Pia Norrman, en av de föräldrar från Kvevlax som fanns på plats.

Under mötet framkom enligt Pia Norrman att byggtiden är två år för lärcentret och det betyder att tidigast hösten 2019 kunde lärcentret stå klart eftersom alla planer ännu så länge bara är på skisstadiet.

- Det blir ett lyxigt hus för barnen med moderna lösningar för förskola, skola och gymnastiksal.