Hoppa till huvudinnehåll

Naturväktarna sänder från jubilerande världsarv

Programledare Hanna Enlund
Programledare Hanna Enlund. Programledare Hanna Enlund Bild: Yle/Anne Hämäläinen naturväktarna 2016

På torsdag blir det en annorlunda Naturväktarsändning. Det är 10 år sedan Kvarkens skärgård med sin synliga landhöjning och säregna moränformationer togs upp på Unescos lista över världsarv. Det uppmärksammar vi genom att sända direkt från världsarvet.

Vi finns på plats i Svedjehamn, Björköby och du är välkommen att hälsa på oss och ställa frågor på plats. Telefonsamtal kommer vi tyvärr inte att kunna ta emot men vi svarar som vanligt på frågor som kommit in på förhand, och i mån av möjlighet på mejl som kommer in under sändning.

Experterna är Niclas Fritzén, Hans Hästbacka och Tuija Warén. De är alla väl bekanta med naturen i Kvarkens skärgård och vad som är på gång kring världsarvet, vilket blir ett övergripande tema för veckans sändning. Vi kommer också att prata om naturfotografering, som intresserar många naturentusiaster. Tuija Warén är förutom biolog också naturfotograf.

Tips: Gör testet: Känner du igen Kvarkens flora och fauna

Tips: Passa på att gå den 3,5 km långa naturstigen Bodvattnet runt om du har möjlighet att komma ut till Svedjehamn.

Naturväktarna hör du i Radio Vega, kl. 19.22-21.00.

 • FCC röstade som förväntat om nätneutralitetslagarna

  Telekommunikationsverket i USA tillåter olika hastigheter.

  De kontroversiella förändringarna i nätneutraliteten godkändes av amerikanska telekommunikationsverket FCC. Beslutet var väntat, men nu förflyttas kampen om det fria internet till domstolarna i USA.

 • Billigare dagvård i Åbo och Pargas

  Mindre bemedlade familjer och flerbarnsfamiljer gynnas.

  Barnfamiljer i både Åbo och Pargas kan nästa år se framemot sänkta dagvårdsavgifter, då en ändring i lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken träder i kraft.

 • HJK värvade rysk målvakt

  Förstemålvakten Thomas Dähne flyttar till Polen.

  Regerande fotbollsmästarna HJK har värvat en rysk målvakt. 21-årige Maxim Rudakov lånas ut av Zenit S:t Petersburg för ett år. I avtalet ingår dessutom en option för ytterligare en säsong.

Läs också

Natur

Nyligen publicerat - Natur