Hoppa till huvudinnehåll

Naturväktarna sänder från jubilerande världsarv

Programledare Hanna Enlund
Programledare Hanna Enlund. Programledare Hanna Enlund Bild: Yle/Anne Hämäläinen naturväktarna 2016

På torsdag blir det en annorlunda Naturväktarsändning. Det är 10 år sedan Kvarkens skärgård med sin synliga landhöjning och säregna moränformationer togs upp på Unescos lista över världsarv. Det uppmärksammar vi genom att sända direkt från världsarvet.

Vi finns på plats i Svedjehamn, Björköby och du är välkommen att hälsa på oss och ställa frågor på plats. Telefonsamtal kommer vi tyvärr inte att kunna ta emot men vi svarar som vanligt på frågor som kommit in på förhand, och i mån av möjlighet på mejl som kommer in under sändning.

Experterna är Niclas Fritzén, Hans Hästbacka och Tuija Warén. De är alla väl bekanta med naturen i Kvarkens skärgård och vad som är på gång kring världsarvet, vilket blir ett övergripande tema för veckans sändning. Vi kommer också att prata om naturfotografering, som intresserar många naturentusiaster. Tuija Warén är förutom biolog också naturfotograf.

Tips: Gör testet: Känner du igen Kvarkens flora och fauna

Tips: Passa på att gå den 3,5 km långa naturstigen Bodvattnet runt om du har möjlighet att komma ut till Svedjehamn.

Naturväktarna hör du i Radio Vega, kl. 19.22-21.00.

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

  • Harsyran är vintergrön

    De syrliga bladen kan ätas året runt.

    Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

  • Häggen är släkt med rosen

    Väldoftande blommor men stinkande bark.

    Häggen blommar i maj-juni. Blomdoften är förtrollande och man kan känna igen den på långt håll. Häggens bark, trä och blad luktar däremot illa, vilken man märker om man plockar en häggbukett - händerna får en kännspak odör. Lukten påminner lite om bittermandel. Också djuren lägger märke till lukten.

  • Bofinken, en energisk sångare

    Bofinken sjunger en fallande drill med sluttrudelutt.

    Bofinkens ljudliga sång hörs nästan över allt om våren. De första bofinkarna anländer i mars. Sången börjar man oftast höra i april. Ibland övervintrar bofinken i Finland. Bofinken, Fringilla coelebs, och lövsångaren, Phylloscopus trochilus, är de två vanligaste fågelarterna i Finland. Kännetecken: Bofinken är lätt att känna igen på sina dubbla vita vingband.

  • Vildsvinen blir vanligare i Västnyland

    Ändå så gott som omöjligt att säga hur många de är.

    Vildsvinsobservationerna har blivit vanligare på sistone, men det är så gott som omöjligt att säga hur många individer vi har i Västnyland. Det menar Mikael Wikström, som är specialplanerare vid Finlands viltcentral.

  • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

    I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

    I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

  • Lokalt live: Hagabäckens rör rasar in och signalkräftan invaderar bäckens nedre lopp

    Vi sänder live kl. 15.15 och 16.00 på måndagen.

    Hagabäcken är en öringbäck mitt i centrala Helsingfors - men fiskarna hotas av giftiga utsläpp, invasiva arter och av att rören som bäcken leds genom håller på att falla sönder. Klockan 15.15 tar vi en titt på röret vid Krämertsskogsvägen och en spricka i den - 16.00 jagar vi signalkräftor i Köpingsparken.

  • Så här odlar du svamp hemma

    Den gråa ostronskivlingen är en bra nybörjarsvamp.

    Vad smakar ostronskivlingen? Hur mycket ljus behöver svampen? Och hur ofta kan jag skörda? Robin Libäck, självlärd expert inom mykologi, hjälper dig att komma igång med svampodlingen där hemma.

Nyligen publicerat - Natur