Hoppa till huvudinnehåll

Obama till attack mot Trump

Barack Obama
Barack Obama gav Donald Trump svar på tal. Barack Obama Bild: EPA / Jim Lo Scalzo Barack Obama

President Barack Obama fördömde på tisdagen Donald Trumps förslag om att införa ett inreseförbud för muslimer. Obama hävdade att Trump sprider ett farligt tankesätt som påminner om de mörkaste tiderna i USA:s historia.

Obama var påtagligt förargad och under merparten av sitt tal i USA:s finansministerium opponerade han sig mot de uttalanden och förslag som det republikanska partiets kommande presidentkandidat presenterade på måndagen. Dock utan att nämna Trump vid namn.

- Vi hör uttalanden som pekar ut immigranter och antyder att religiösa samfund är medskyldiga till våld, sade Obama.

Obama höll sin presskonferens efter ett möte med sina säkerhetsrådgivare om terrororganisationen Islamiska staten (IS). Enligt Obama hade mötet till stor del handlat om massakern i Orlando.

Obama ifrågasatte Trumps retorik

Obama har konsekvent vägrat att använda uttrycket ”radikal islamism” för att beskriva IS. Donald Trump har risat Obama på grund av det och hävdat att det bevisar att USA:s ledning inte vet vem man strider mot.

- Vad skulle den stämpeln åstadkomma? Exakt vad skulle förändras? Tror någon på allvar att vi inte vet vem vi strider mot? Det finns inget magiskt i uttrycket radikal islamism. Det är endast ett politiskt slagträ, inte en militär strategi, sade Obama.

Risade förslaget om inreseförbud

Donald Trump har under vårens lopp ett flertal gånger föreslagit att USA borde införa ett inreseförbud för muslimer. Obama, precis som representanthusets republikanske ordförande Paul Ryan, fördömde planen på tisdagen.

- Var tar detta slut? Kommer vi att behandla alla amerikanska muslimer annorlunda? Skall vi utsätta dem för bevakning? Skall vi diskriminera dem på grund av deras tro? Håller republikanerna med om detta, frågade Obama retoriskt.

Han hävdade att Trumps förslag skulle leda till att USA blir en farligare plats, eftersom det skulle ge näring åt terroristernas påstående om att västvärlden hatar muslimer.

- Dessutom skulle muslimer i USA och resten av världen anse att vad de än gör så är de misstänkta. Amerikanska muslimer skulle anse att staten har svikit dem. Det är emot de värderingar som USA står för, konstaterade han.

Drog historiska paralleller

Obama sade att USA har upplevt tider under sin historia då amerikanerna har agerat utifrån sina rädslor och att man som nation har ångrat att man gjorde det.

- Det är en skamlig del av vår historia. Religionsfrihet är en grundpelare för vår nation. Om vi någonsin överger våra värderingar, skulle det inte bara leda till att det är lättare att radikalisera människor här och runt hela världen, det skulle också vara ett svek mot allt det vi försöker beskydda.

Obama: Skärp vapenlagarna

Obama vädjade till kongressen att skärpa de amerikanska vapenlagarna. Han föreslog att vapen i stil med stormgevär inte skall finnas till salu och att människor som man misstänker att har terrorkopplingar inte skall få köpa vapen.

- Vi har hört tillräckligt med stora ord om att vi skall vara tuffa mot terrorism. Var tuffa mot terrorism och gör det svårare för terrorister att köpa vapen, sade Obama.

President Obama kommer att besöka Orlando på torsdagen för att hedra de som omkom under masskjutningen i söndags.

Läs också