Hoppa till huvudinnehåll

Orpo: Antalet ministrar stiger inte

Petteri Orpo.
Petteri Orpo. Petteri Orpo. Bild: All Over Press Petteri Orpo,Samlingspartiet

Samlingspartiets nyvalda ordförande Petteri Orpo säger att antalet ministrar inte kommer att öka i den sittande regeringen.

Samlingspartiet vann alltså inte gehör för förslaget att öka antalet ministrar i regeringen Sipilä från 14 till i praktiken 17. Orpo säger i alla fall att arbetsuppgifterna för i synnerhet ministrar med dubbla portföljer ska ses över för att lätta på arbetsbördan.

Antalet ministrar diskuterades då regeringspartiernas ordförande, alltså Juha Sipilä (C), Timo Soini (Sannf) och Petteri Orpo (Saml) än en gång möttes på tisdag förmiddag. Alla tre försäkrar att samtalet skedde i största samförstånd.

Soini betonar särskilt att det inte på något sätt var en principfråga att hålla antalet ministrar vid det tidigare antalet.

Regering Sipilä II klarnar på tisdag

Samlingspartiet slår fast sin nya ministerlista på tisdag nästa vecka. Ministrarna utnämns vid en presidentfördragning följande dag, alltså på onsdag.

Orpo efterträder Alexander Stubb som finansminister, men det är oklart hur stor rotationen i övrigt blir i den nya regeringsformationen.

Orpo säger att beslutet om ministerposterna tas av partiordförande själv. Det är han som i sista hand ser till att de rätta mänskorna finns på rätt plats.

På tisdag nästa vecka klarnar det också vem som efterträder Centerns nyvalda presidentkandidat Matti Vanhanen (C) på posten som ordförande för riksdagsgruppen. Ett alternativ är att utrikesutskottets ordförande Antti Kaikkonen (C) byter uppdrag med Vanhanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes