Hoppa till huvudinnehåll

Polismorden i Paris var terrordåd

Poliser står vakt nära de mördade polisernas hem i Parisförorten Magnanville den 14 juni 2016.
Poliser står vakt nära de mördade polisernas hem i Parisförorten Magnanville den 14 juni 2016. Poliser står vakt nära de mördade polisernas hem i Parisförorten Magnanville den 14 juni 2016. Bild: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON polismord,Paris,körbanor,terrorism,Magnanville,Frankrike

Morden på två poliser i Paris utkanter var terrorism enligt Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve.

Cazeneuve sa efter ett krismöte med president Françoise Hollande, att morden på ett gift polispar sent igår kväll var ett klart fall av terrorism.

Han tillade att regeringen är fullt mobiliserad inför terrorhotet och att man har gripit över 100 personer misstänkta för terrorism sedan årets början.

Enligt inrikesminister Bernard Cazeneuve har omkring 20 moskéer stängts
Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve talade till medier den 14 juni efter att ha besökt polisstationen där den mördade polisen jobbade. Enligt inrikesminister Bernard Cazeneuve har omkring 20 moskéer stängts Bild: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON Bernard Cazeneuve,polismord,terrorism,Paris,Magnanville,Frankrike

Polisen har gripit två personer som kände gärningsmannen, den 25-årige Larossi Abballa, men är i övrigt förtegen om de gripna.

Hollande höll under tisdag förmiddag ett krismöte med sina ledande ministrar och säkerhetschefer, efter att det kom fram att den dödade gärningsmannen hade dömts för terrorbrott.

Han dömdes år 2013 till tre års fängelse för att ha rekryterat unga för jihad i Pakistan.

Attack utanför hemmet

Mannen som själv bor i Paris, knivhögg ett par som båda var poliser. Mannen var polischef medan kvinnan arbetade vid det franska inrikesministeriet.

Den 25-årige gärningsmannen lär ha sagt till polisen att han tillhör terroristgruppen IS och IS meddelade senare att den låg bakom attacken.

Gärningsmannen gick enligt vittnen till angrepp mot mannen beväpnad med en stor kniv.

Angreppet skedde utanför parets hem i Parisförorten Magnanville sent på måndag kväll. Gärningsmannen tog sig sedan in i hemmet och tog kvinnan och parets barn som gisslan.

Han filmade också attacken och sände den direkt via Facebook.

Parispolisens insatsstyrka Raid stormade huset och dödade gärningsmannen då han gjorde motstånd.

Också kvinnan hittades död i lägenheten. Parets treåriga son hade däremot inte skadats.

Utreds som terrorbrott

Mannen ska enligt anonyma källor ha svurit IS sin trohet under samtal med polisen och jihadisternas propagandaavdelning uppgav senare att IS låg bakom knivattacken.

Det är oklart om mannen eller kvinnan var det huvudsakliga målet för angreppet men polisen uppger att det är ytterst osannolikt att angriparen inte var medveten om vem offren var.

Frankrikes president François Hollande lovade att brottet kommer att redas ut.

Hollande vid presidentpalatset i Paris den 10 oktober 2013
Enligt president Hollande är det otvivelaktigt frågan om en terrorattack. Hollande vid presidentpalatset i Paris den 10 oktober 2013 Bild: EPA/IAN LANGSDON hollande

– Polisen kommer att reda ut omständigheterna bakom den här oerhörda tragedin till fullo, sade Hollande i ett direktsänt tal.

Hollande fördömde attacken i skarpa ordalag och sade att det otvivelaktigt är frågan om en terrorattack.

- Frankrike är inte det enda drabbade landet, såsom vi har sett igen, i Orlando i USA, sade Hollande.