Hoppa till huvudinnehåll

Skrällen ett faktum: Mjukismannen tämjde den svarta hästen

Gabor Kiraly boxar undan en boll.
Gabor Kiraly firade med att hålla nollan. Gabor Kiraly boxar undan en boll. Gábor Király

Gammal är äldst. Det visade rekordgamla målvakten Gabor Kiraly då Ungern chockade Österrike i EM och vann med 2–0. Adam Szalai gjorde slut på en 52 år lång väntan för Ungern.

– Man kan kalla det EM:s största skräll, sa referent Kristian Karlsson.

Matchen mellan Ungern och Österrike blev historisk på många sätt.

Kiraly, 40 år och 75 dagar gammal blev den äldsta spelaren genom tiderna i EM. Mannen med de legendariska mjukisbyxorna firade med säkra ingripanden och höll nollan.

Dagens andra ungerska hjälte hette Adam Szalai.

Han gjorde slut på en 52 år lång väntan för Ungern genom att glida in bollen med en halvtimme kvar att spela. Det var Szalais första fullträff – både i landslags- och klubbsammanhang – sedan år 2014.

Szalais förlösande mål kom med halvtimmen kvar att spela. Han tajmade löpningen perfekt och lyckades behålla kylan framför målet då det behövdes som mest.

Hoppa över Twitterpostning

Kiraly och stolpen stoppade Österrike

Ungerns seger var oväntad seger på många sätt. Österrike hade målats upp som lag med skrällpotential – men får nu svårt att ta sig vidare från gruppen.

Det började bra för Österrike. Den stora stjärnan David Alaba träffade stolpen med bara en halv minut på klockan. En stormvarning, kunde man tro. Så blev det inte.

Ungern lyckades med sin spelplan fullt ut och minimerade Österrikes farliga chanser. Då rödtröjorna kom till avslut stod säkra Kiraly i vägen och motade bollarna.

Österrikes Martin Harnik hade kanske lagets bästa läget precis före halvtidsvilan, men halkade i ett avgörande ögonblick och missade målet.

Stieber avgjorde

Kort efter Ungerns ledningsmål drog Aleksandar Dragovic på sig dagens andra gula kort. Österrike fick jaga en kvittering med tio man på plan och var aldrig nära att näta.

– Lite hårt dömt, han kom med dobbarna före, men det var lite ofrivilligt, tyckte Yles expert Sebastian Strandvall.

Med tre minuter kvar att spela punkterade Zoltan Stieber matchen med ett högklassigt lobbavslut. Ungern firade vilt.

Hoppa över Twitterpostning

Ungern har nu alla chanser att ta sig vidare i turneringen. Samtidigt förvandlades en säker trepoängare till en mardröm för Österrike. Nu är hela turneringen i fara.

Hoppa över Twitterpostning

Resultat:
Öserrike–Ungern 0–2 (0–0)
Ungern: Szalai 63, Stieber 87
Österrike: Dragovic rött kort 66

Läs också

Nyligen publicerat - Sport