Hoppa till huvudinnehåll

Affischer antikhandlarens nya nisch

Kimmo Lampinen med några av sina affischer.
Kimmo Lampinen med några av sina affischer. Kimmo Lampinen med några av sina affischer. Bild: Yle/Peter Petrelius Erik Bruun,Åbo,Åbo domkyrka,Okänd soldat (1955 film),affischer,kimmo lampinen

Glödlampor, filmer, godis och bilar. Det är några av motiven på de affischer som säljs i dagens antikvitetsaffär. Böckerna visas på dörren.

En man kommer in med en hög böcker som en gång varit värdefulla. Kimmo Lampinen på antikvariatet Arwo Paperi i Åbo tar en snabb titt, men de åker ut igen. Han har inte plats för böcker och de säljer helt enkelt inte längre. Unga människor har inte bokhyllor i sina hem, säger han.

Affischer i antikaffär.
Affischer i antikaffär. Bild: Yle/Peter Petrelius affischer,valreklam,SFP,antikvitetsaffärer

Affischer är mindre skrymmande och kan vara trevliga att ha på väggen. Därför upptar de allt mera plats i antikaffären på Västerlånggatan. Glödlampor, filmer, godis och bilar. Motiven är varierande och många har i tiderna tjänat som reklamtryck i affärer och biografer. Nu är de dyrbara samlarobjekt. En bioaffisch från femtiotalet kostar tjugolappen, medan de dyraste affischerna tryckta för över hundra år sedan kostar 1800 euro. Många går till samlare och en del till utländska köpare som hittar Lampinens antikviteter på internet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland