Hoppa till huvudinnehåll

Brutala poliser upprör i Kina

Polisman står vakt i Peking före öppningen av den tolfte Nationella folkkongressen i Kina den 5 mars 2016.
Polisman står vakt i Peking före öppningen av den tolfte Nationella folkkongressen i Kina den 5 mars 2016. Polisman står vakt i Peking före öppningen av den tolfte Nationella folkkongressen i Kina den 5 mars 2016. Bild: EPA / WU HONG Kina,körbanor,Peking,Nationella folkkongressen

I Kina har en nybliven faders död i en polisbil väckt stor uppmärksamhet i hela landet. Poliskåren har länge varit ökänd för sin brutalitet och för att kräva mutor. Vanligen är offren gästarbetare, småföretagare och andra människor som har svårt att göra sin röst hörd.

En varm vårkväll lämnade Lei Yang sitt hem för att möta en kusin på Pekings flygfält. Mindre än två timmar senare förde poliser honom till ett sjukhus där han förklarades död.

När Leis hustru senare fick se hans kropp kunde hon konstatera att den täcktes av blåmärken. Hon ville ta fotografier av den med sin smarttelefon men säkerhetsvakter hindrade henne.

Enligt polisen hade Lei skadat sig när han gjorde våldsamt motstånd mot några civilklädda konstaplar. De häktade honom efter att de ha tagit honom på bar gärning för att ha betalat för sex i ett massageinstitut nära hans hem, hette det.

I polisbilen hade Lei sedan fått en hjärtattack. Hustrun kontrade med att hennes 29-åriga mans hälsa var utmärkt och att han aldrig hade haft några problem med hjärtat.

Ingen tillit

Fallet väckte genast uppståndelse på de sociala medierna. Lei hade avlagt examen vid ett av Pekings mest prestigefyllda universitet, och hans förra kurskamrater gjorde i ett öppet brevklart att de inte tror på polisen.

Kurskamraterna betonade att Lei inte var en våldsam person. De påpekade också att han och hans hustru var lyckliga efter att de nyligen hade fått en dotter.

- Varför skulle Lei anlita en prostituerad när han hade bråttom för att hinna till flygfältet? Polisen är inte trovärdig, konstateras det i brevet.

Hjälplösa offer

Så många människor har på internet framfört sitt tvivel om polisens version av händelseförloppet att åklagarväsendet nu har gått med på att utreda fallet. Det är synnerligen ovanligt att myndigheterna på så sätt ger vika för den allmänna opinionen.

Poliskåren har länge varit ökänd för sin brutalitet. I allmänhet är offren gästarbetare, småföretagare och andra människor som har svårt att göra sin röst hörd.

- De kräver mutor, missbrukar sin makt och struntar i lagarna. De korrupta poliserna får folket att ställa sig skeptiskt till alla myndigheter, säger den pensionerade professorn Mao Singhu.

Svårt dilemma

Att fallet Lei nu har fått så mycket uppmärksamhet anses bero på att han var en typisk representant för den välmående medelklassen. Otaliga andra framgångsrika kineser frågar sig därför nu om de kommer att vara polisens nästa offer.

Fallet försätter också det styrande kommunistpartiet i en svår situation. Partiet vill absolut inte stöta sig med medelklassen som växer snabbt och blir allt mer inflytelserik.

Samtidigt är partiet beroende av poliskåren för att kunna kväsa alla rörelser som kan hota partiets maktmonopol. För närvarande verkar partiet därför vara oförmöget att ha disciplin på poliserna.