Hoppa till huvudinnehåll

EM:s första ödesmatch: Ryssland har läktarkris, Slovakien krisar på plan

Vasilij Berezutski och hans Ryssland vill vinna match nummer två.
Vasilij Berezutskij och hans Ryssland vill vinna match nummer två. Vasilij Berezutski och hans Ryssland vill vinna match nummer två. Bild: All Over Press Vasili Berezutski,Rysslands herrlandslag i fotboll,Europamästerskapet i fotboll 2016

Kriser av olika slag präglar försnacket inför dagens första EM-möte. Ryssland riskerar att åka ur EM på grund av det som händer på läktarna. Slovakien löper risk att bli första lag som försvinner på grund av det som händer på plan.

Ryssland–Slovakien

Grupp B, Lille, kl. 16.
Matchen sänds i TV2 och på Arenan och refereras på svenska av Christoffer Herberts.

Förutsättningar:

Förlusten med 1–2 mot Wales i lördags gör att Slovakien är piskat att ta poäng mot Ryssland. Om slovakerna förlorar samtidigt som England slår walesarna i morgon är Slovakiens plats som gruppjumbo säkrad redan innan den sista omgången.

I en turnering där en majoritet av grupptreorna går vidare vore det någon form av bottenrekord att tappa avancemangschansen redan efter två matcher, och Slovakien är pressat. När de slovakiska sporttidningarna listar frågetecken i startelvan inför matchen blir förteckningen lång, efter den bleka premiären är man beredd att skaka om allt.

De ryska huliganerna på plats i Marseille har tagit all uppmärksamhet från det faktum att Ryssland tog en av den första EM-veckans mer meriterande poäng när laget reste sig till 1–1 och oavgjort mot ett välspelande England.

Uppför sig huliganerna dåligt igen skickas Ryssland hem, oavsett hur bra laget presterar. Hur det hotet påverkat uppladdningen inför Slovakienmatchen är omöjligt att säga. Också de ryska spelarna måste hur som helst ändra inställning, mot England räckte det med ett hårt slitande försvar, mot slovakerna förväntas Ryssland också bjuda på anfallsfotboll.

Håll koll på:

Vasilij Berezutskij, Ryssland
Roman Eremenkos polare från CSKA Moskva var strålande mot England. En bjässe bakåt och en jätte i luftrummet framåt som gav Ryssland en sen kvittering.

33-åringen leder med uppoffrande spel, och är med sin rutin också viktig för ett lag som mot sin vilja blivit indraget i en supporterskandal.

Juraj Kucka, Slovakien
Premiärmatchen förstärkte bilden av Slovakien som ett lag som är synnerligen uddlöst på forwardspositionerna, men har ett relativt starkt mittfält.

Kucka gjorde den gångna säsongen 25 matcher för AC Milan i den italienska ligan, och drog i öppningsmatchen ett minst lika stort lass som sin mer namnstarka kollega Marek Hamsik.

Historien:

Möttes i två tävlingsmatcher rätt nyligen, i kvalet till EM 2012. Bägge lagen tog varsin seger efter att ha vunnit sina bortamatcher med 1–0. Senast länderna möttes var i en träningsmatch i S:t Petersburg för två år sedan, då Ryssland vann med 1–0.

Utropstecknet:

Försvaret var utan tvekan Rysslands styrka i öppningsmatchen mot England, men annars har ryska landslag för vana att läcka när det handlar om EM-slutspel. I de 16 senaste EM-matcherna har Ryssland bara hållit nollan i två.

Frågetecknen:

Skadeläget blir sakta bättre för den ryska truppen. Nyttiga mittfältaren Denis Glusjakov spelade sista tio mot England och kan eventuellt starta nu.

De ryska ändringarna blir ändå få, frågan är hur mycket Slovakien skakar om. Tomas Hubocan som spelat i den ryska ligan sedan 2008 går troligen in i backlinjen och lösningen på anfallsbristen kan vara att låta offensiva mittfältaren Ondrej Duda starta ensam på topp. Och fler nya namn i startelvan är fullt möjliga.

Möjliga laguppställningar:

Ryssland:
Akinfejev – Smolnikov, Ignasjevits, Berezutskij, Sjennikov – Neustädter, Glusjakov – Sjatov, Sjirokov, Kokorin – Dzuyba.

Slovakien:
Kozacik – Pekarik, Skrtel, Durica, Hubocan – Hrosovsky – Mak, Kucka, Hamsik, Weiss – Duda

Referentens tips:

Rysslands försvar var bra mot England, medan Slovakien såg uddlöst ut mot Wales. I de fyra senaste matcherna mellan länderna är totala målskillnaden 2–1 till Ryssland. Allt talar för en målsnål historia och det mest sannolika resultatet är en rysk 1–0-seger.

Läs också