Hoppa till huvudinnehåll

Östeuropeiska kvinnor erbjuder sextjänster i Österbotten

Prostituerad
Prostituerad Bild: Yle sexarbetare

Det är inte bara i de stora tätorterna i landet som östeuropeiska kvinnor annonserar sextjänster via nätet. Karleby och Vasa är orter där hälften eller fler av annonsörerna på en webbsajt kommer från Östeuropa.

Det är inte förbjudet att vare sig sälja eller köpa sex i Finland. Kriminellt blir det ifall någon tvingas till sexhandel eller utnyttjas ekonomiskt i sammanhanget av någon annan.

Möjligheten att tjäna pengar lockar kvinnor från till exempel Tjeckien att komma till Finland. De stannar en tid och åker sedan vidare till någon annan ort i landet eller lämnar Finland.

Hotellen klagar ibland över misstänkt verksamhet

Prostitutionen sker oftast i hotellrum och kontakten skapas via nätet. Polisen får ibland kontakter från hotellen när det börjar ske en misstänkt tät trafik till vissa rum.

- Vi har en anmälan från ett hotell i Karleby om en tjeckisk kvinna de senaste två veckorna, det är nu det jag kan erinra mig så här snabbt, säger kriminalkommissarie Anders Åfors i Karleby.

Polisen upplyser hotellen om att det inte är kriminellt att sälja sex i Finland men efter det brukar hotellen enligt Anders Åfors vägra att hyra ut rummen och personen flyttar till någon annan stad.

Hälften av annonsörerna från Östeuropa i Karleby och Vasa

Leila (fingerat namn) är en tjeckisk kvinna som annonserade på tisdag förmiddag om sin verksamhet i Karleby. På samma webbsajt annonserade tre andra kvinnor.

En var från Slovakien och två från Finland. Några timmar senare hade de utländska kvinnornas annonser försvunnit från webbplatsen. Läget var ungefär detsamma i Vasa.

- Jag lämnar Karleby nu, jag vet inte när jag kommer tillbaka, säger Leila som enligt webbplatsen hade bedrivit sin verksamhet i en lägenhet.

Läs också