Hoppa till huvudinnehåll

RFV: Flera österbottniska kommuner under lupp

Bild: YLE/Jessica Edén tandläkarmottagning

Än en gång påpekar Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland brister inom hälsovården i Österbotten. Nu sätts flera kommuner under lupp, dels då det handlar om tillgången till läkare och dels då det handlar om telefonkontakten till hälsovårdscentralen.

I Jakobstad dröjer det längre än tre månader att få tid hos hälsovårdscentralläkare. Enligt vårdgarantin är tre månader den lagstadgade maximitiden.

- Det här var nytt för mig. Vi får nu ta och utreda vad det här beror på, säger Pia Vähäkangas som är social- och hälsovårdsdirektör i Jakobstad.

Enligt Vähäkangas har man redan förbättrat och effektiverat verksamheten vid stadens hälsovårdscentral rätt mycket och borde ha kapacitet att klara bestämmelserna.

- Vi har inga köptjänster inom den här verksamheten och har därför ganska bra koll på läget, jag är rätt säker på att vi reder ut situationen snabbt, säger Vähäkangas.

Jakobstad har tidigare i år även fått stå till svars för olagligt långa väntetider inom tandvården. Staden hotades då av böter ifall man inte lyckades åtgärda problemen.

- Det jobbar vi fortfarande på och har en plan, enligt vilken köerna ska vara åtgärdade i slutet av sommaren. Det ser ut att lyckas, säger Vähäkangas.

Lyckas man åtgärda problemet i tid så undgår man även böterna.

Dålig nåbarhet

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska kommunen organisera sin verksamhet så att en patient på vardagar under tjänstetid omedelbart ska få kontakt med en hälso- och sjukvårdsenhet.

Det betyder i praktiken att man ska kunna få telefonkontakt med sin hälsovårdscentral inom fem minuter och om väntetiden är längre än så ska man kunna lämna bud och bli uppringd.

I mars månad då telefontrafiken senast granskades så uppfylldes kraven inte i Jakobstad, och inte heller i Karleby. Då nådde bara 58 procent av de jakobstadsbor som ringde till hälsovårdscentralen fram inom fem minuter. I Karleby låg motsvarande siffra på 56 procent.

- Visst får vi ta och reda ut det här också, men jag skulle inte vara särskilt orolig. Det kan handla om en flunssaepidemi eller någon annan tillfällig topp i telefontrafiken, jag tror att vi normalt klarar telefontrafiken ganska bra, säger Pia Vähäkangas.

Regionförvaltningsverket kontrollerar särskilt upp sådana kommuner som inte lämnat in sina statistiska uppgifter. Malax-Korsnäs och Vasa har inte lämnat in uppgifter om nåbarhet per telefon. Uppgifter om kötiden till hälsovårdscentralläkare saknas från Kaskö, Kristinestad och Närpes.