Hoppa till huvudinnehåll

Utrikesministeriet bromsar e-tjänst för ansökan om familjeåterförening

Amila fick sina barn till Finland.
Amila fick sina barn till Finland. Bild: YLE/Antti Lempiäinen. amila

Den elektroniska tjänst som skulle göra det möjligt att inleda processen kring familjeåterförening på distans har lagts på is. Den tekniska lösningen är färdig, men myndigheterna säger att de inte har resurser att ta hand om den våg av ansökningar som e-tjänsten kunde leda till.

Det var meningen att e-tjänsten skulle tas i bruk under våren. Tekniken finns, men ibrukttagandet har skjutits upp.

Utrikesministeriets IT-chef Ari Uusikartano säger till Yle att orsaken till det här är klar. Man befarar att den nya e-tjänsten kunde leda till att antalet ansökningar om familjeåterförening skulle flerfaldigas.

- Det är inte meningen att avsiktligt göra det hela krångligare. Men vi har inte tillräckliga resurser för det här, säger Uusikartano.

Nedskurna resurser

Han hänvisar till att personalen vid de finländska beskickningarna har skurits ner samtidigt som många enheter har lagts ner.

Även om man med hjälp av den nya tjänsten kunde inleda ansökningsprocessen elektroniskt, hade man ändå varit tvungen att infinna sig på beskickningen.

Det här för att betala för ansökan - det kan inte göras på distans. Det var så sent som i maj som man gjorde det avgiftsbelagt att lämna in en ansökan om familjeåterförening.

Kunde slippa en resa

I praktiken skulle alltså den nya e-tjänsten inte underlätta situationen för dem som önskar en familjeåterförening.

Förutom för att betala avgiften måste den som ansöker om familjeåterförening också infinna sig på en finländsk beskickning för att intervjuas.

Den elektroniska tjänsten hade ändå besparat kunderna en i värsta fall farlig och besvärlig resa.

Finland har inga beskickningar i krisländer som Syrien. Syrier och irakier är nu tvungna att ta sig till Turkiets huvudstad Ankara för att inleda processen. Personer från Afghanistan måste resa till New Delhi i Indien.

Just nu bereds ytterligare skärpningar i reglerna kring familjeåterförening.