Hoppa till huvudinnehåll

Vandringsleder ställvis i dåligt skick

Vaarniemi naturskyddsområde
Vaarniemi naturskyddsområde Bild: Yle/Annika Holmbom rauvola

Spångar murknar sönder längs vandringslederna i Björkö i Korsholm. Nu ersätts de med grus på fuktiga ställen. Spångar är dyra, per kilometer kostar de nästan lika mycket som en skogsväg. De är också hala.

I Björkö i Kvarkens världsarv har Forststyrelsen jobbat med det här i fem år redan. Det tros vara klart först om några år.

I Björkö skärgård finns 13 km vandringsleder. Terrängen är mycket varierande. Där är vikar och våtmarker, moräner och steniga delar.

Det mesta är som vanlig skogsmark, men ställvis är det blött. Och här är spångar utplacerade. Men nu är de i så dåligt skick att man drar sig för att använda dem.

Spångar byts ut till grus

Det är Forststyrelsens avdelning för naturtjänster i Österbotten som ansvarar för underhållet. Här jobbar specialplanerare Kari Hallantie.

- Spångarna sattes ut för tjugo år sen och det börjar nog vara den maximala livslängden, konstaterar Kari Hallantie. Nu ersätts spångarna med grus. Vi har börjat det här jobbet för fem år sen och kommer nog att hålla på i några år till innan det är klart.

Parkchef Kari Hallantie på Fortstyrelsen.
Kari Hallantie. Parkchef Kari Hallantie på Fortstyrelsen. Bild: Yle/Joni Kyheröinen fortstyrelsen

Gruset ut vintertid

Problemet är att man inte har haft några ordentliga vintrar under de senaste åren. Vattendragen här är grunda och strömmiga och isen bär dåligt, och det här arbetet måste göras på vintern.

- Vi har bara några få veckor i slutet av året på oss.

Den här hisnande vackra skärgården är världsarv och naturskyddsområde. Så man kan inte köra ut material med stora fordon, det är skoter som gäller. Det kostar också pengar.

- Det är arbetsdrygt och tar tid, så det är lite man får gjort per år, beklagar Hallantie.

Gruset sticker ut i skogsmiljön och det har också orsakat en del kritik av dem som använder vandringslederna. Men det här kommer att lösa sig med tiden.

- När löven lägger sig och vegetationen lägger sig så kommer man inte att se det här gruset.

Renoveringsskulden växer i hela landet

Ruttnande spångar är ett problem som Forststyrelsen kämpar med i hela landet. Anslagen har inte stigit på många år och pengarna räcker inte till.

- Inte ens här i Kvarken fast vi har blivit världsarv, säger Hallantie. Renoveringsskulden har vuxit.